Kosten en Tarieven DGBC Woonmerk

Wat zijn de kosten voor een certificering met het DGBC Woonmerk? Hieronder vind je een overzicht.

Certificering

Let op: het gaat hier om de kosten voor certificering, niet om de kosten voor het inschakelen van een DGBC Woonmerk Auditor. Ook de kosten voor verduurzamingsmaatregelen vallen hier logischerwijs buiten. Alle genoemde kosten zijn exclusief BTW.

Het DGBC Woonmerk kent de volgende kostencomponenten:

  • Licentiekosten tool Gebruiker
  • Licentie kosten tool DGBC Woonmerk Auditor
  • Certificeringskosten

Licentiekosten Gebruiker (software licentie)

De tool is voor iedereen gratis te gebruiken om de score van 1 individuele woning te bepalen. Indien je meer woningen/projecten wil aanmaken in de tool dan dien je een licentie voor het gebruik van de tool af te sluiten. Hiermee wordt het mogelijk om meerdere projecten in te voeren in de tool en zicht hebben op alle ingevoerde objecten van bijvoorbeeld jouw woningportefeuille. Met een softwarelicentie krijgt de gehele organisatie (ook niet auditors) toegang tot de tool. 

Licentiekosten DGBC Woonmerk Auditor (jaarlijks)

Als DGBC Woonmerk auditor kun je projecten voor opdrachtgevers in beeld brengen in de tool. Daarnaast heb je de bevoegdheid om projecten goed te keuren en te certificeren. Met de aankoop van de licentie voor de auditor heb je recht op:

  • Gebruik van de software (softwarelicentie)*;
  • Een jaarlijkse audit van de DGBC Woonmerk Auditor door DGBC (1 dagdeel)**;
  • Registratie van auditor, deze wordt vastgeleged in een licentieovereenkomst vergelijkbaar met BREEAM.

*Deze licentie is persoonsgebonden. Alleen de DGBC Woonmerk Auditor kan onder deze licentie werken.

**Indien een Auditor tijdens de jaarlijkse audit niet aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet, kan een auditor worden uitgeschreven of een verbetertraject ingaan.  In het laatste geval volgt na een halfjaar een tweede audit. Deze wordt aan de Auditor gefactureerd voor een bedrag van €500,-.

Certificeringskosten

Om een project daadwerkelijk te certificeren dient er een bedrag afgedragen te worden aan DGBC. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het aantal woningen/wooneenheden binnen een project.
Hiervoor wordt een staffel aangehouden. Het afgegeven certificaat is 5 jaar geldig.

NB: Het is mogelijk het certificaat te behalen door eerst een zelfassessment uit te voeren en deze door de auditor te laten controleren. Dit is echter geen verplichting, de DGBC Woonmerk Auditor kan ook een beoordeling uitvoeren zonder dat er een zelfassessment heeft plaatsgevonden. De kwaliteitscontrole (Quality Assurance) door DGBC bestaat uit de jaarlijkse audit van de DGBC Woonmerk Auditor door DGBC.

Klik hier voor een kostenoverzicht (PDF).

Laatste nieuws

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'