TVVL Eindedaglezing het EnergieKompas en de CO2-Prestatieladder

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

TVVL regio Zuid Holland en Zeeland organiseert op maandag 3 april een eindedaglezing over het EnergieKompas en de CO2-Prestatieladder. 

Het EnergieKompas combineert op een slimme manier het energielabel en WEii (werkelijke energie intensiteit indicator), twee krachtige middelen op het gebied van energieverduurzaming. De energiezuinigheid van een gebouw kun je toetsen met het energielabel. Maar dat zegt alleen iets over de theoretische energiebesparing door de isolatie en installaties in het gebouw. WEii heeft betrekking op het werkelijke energieverbruik van een gebouw en de gebruiker. Het EnergieKompas combineert deze methodes in een verduurzamingsinstrument dat voor gebouweigenaren en gebruikers inzichtelijk maakt welke acties zij het beste kunnen nemen. 

Regelgeving blijft ervoor zorgen dat je continue moet verbeteren. En om aan het Klimaatakkoord te voldoen en de kosten beheersbaar te houden moet je energiezuiniger worden. Het EnergieKompas toont de juiste route naar Paris Proof. In een paar stappen weet je waar je staat en waar je naartoe moet.

De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. De Ladder wordt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument gebruikt. Organisaties die zich laten certificeren volgens de Ladder, zullen dit ervaren als een investering die zich direct terugverdient in termen van lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.

Sprekers

Michiel van Bruggen, Eigenaar van De Energiemanager
Michiel is zelfstandig adviseur en werkt onder de naam De Energiemanager. Hij is actief op het gebied van energiebeleid, energiemanagement en energiebesparing. Hij is lid van de expertgroep klimaattechniek van TVVL. Vanuit de expertgroep ontwikkelde  Michiel de WEii, nu de standaard om de energie-efficiëntie van gebouwen op basis van het werkelijke energiegebruik mee uit te drukken.

Thijs Wentink, medewerker Kennis & Communicatie CO2-Prestatieladder
Thijs is werkzaam bij de stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO). SKAO is de onafhankelijke eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder. Thijs laat u zien hoe de CO2-Prestatieladder bedrijven en overheden helpt CO2 te reduceren op weg naar een klimaatneutraal bedrijfsleven.

Programma

16:30 uur  Ontvangst
17:00 uur  Welkomstwoord door TVVL regio Zuid Holland & Zeeland
17.05 uur Lezing door Thijs Wentink, stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO).
17:50 uur  Pauze met buffet
18:30 uur 

Lezing door Michiel van Bruggen, De Energiemanager.

19.15 uur Netwerken met consumptie
20.00 uur Einde