Carbon Storie: We need to talk about installations!

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Installaties zijn een blinde vlek in de wereld van embodied carbon. Kunnen we hier grip op krijgen? Kunnen deze emissies worden verminderd? Hebben we al die installaties echt nodig? 

Donderdag 20 juni organiseren we de 10e editie van Carbon Stories over deze vragen. Op deze avond delen Bas Hasselaar (DGMR), Jacco Paauw (ABT-Lüning), Carla Rongen  (Aveco de Bondt) en Willem van Genugten (GROUP A – CARBONLAB)) hun visie op dit onderwerp aan de hand van een samenwerking aan een Paris Proof en klimaatpositief gebouw voor Rotterdam.

In tijden van klimaatcrisis moeten we allemaal opnieuw nadenken over waar we bouwen, wat we bouwen en hoe we het bouwen. We streven naar aantrekkelijkere steden met energieneutrale gebouwen gemaakt van duurzame materialen. Dit zijn geen op zichzelf staande stappen: we moeten typologie, energieconcept en materialiteit integreren om Paris Proof, zelfs klimaatpositieve gebouwde omgevingen te realiseren.

Het energieconcept en de materialen waarvan technische installaties zijn gemaakt vormen het snijpunt van gesprekken over kWh en GWPa. In complexe projecten maken installaties 30% uit van de bouwkosten en wordt vaak geschat dat ze 30% van de koolstofbudgetten in beslag nemen. Geschat, omdat de GWPa van installaties vaak een blinde vlek is in gegevens en berekeningsmethoden.

Zijn al die installaties echt nodig of moeten we minder technologiegedreven oplossingen toepassen? Is het mogelijk om gebouwen te ontwerpen die weinig tot geen installaties nodig hebben? Kortom, we moeten hebben over installaties!

In de tentoonstelling HOE WILLEN WIJ BOUWEN M4H 2030 wordt het debat met sprekers en publiek gemodereerd door Geert Maarse.

Dit evenement is Engelstalig.

Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLAB, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en KeileCollectief.