“De meest voor de hand liggende oplossing is niet altijd de meest duurzame”

“Het gaat ons geld kosten, dat weten we. We moeten niet kijken naar de bottom line; we moeten investeren. Als we dit niet doen, dan houden we geen planeet over. Laten we het daar eens over hebben”, zo verwoordt Iris Kampers als ESG-adviseur bij Savills Nederland, de motivatie voor duurzaamheid – en dus voor de ondertekening van de Paris Proof Embodied Carbon verklaring. Deze handtekening sluit perfect aan bij de nieuwe duurzaamheidsstrategie van Savills als vastgoedadviseur.

Kampers was intensief betrokken bij het ontwikkelen en nu mag ze deze strategie zowel intern als extern implementeren. Naast de principes ‘practice what you preach, blijf in beweging’ in de strategie, neemt Savills altijd ESG mee in de adviezen. “We leggen altijd de duurzame optie voor aan onze opdrachtgevers en we doen moeite om te onderzoeken ‘of dit nou écht de beste oplossing is’. Daar schakelen opdrachtgevers ons voor in.”

Oude ketels, nieuwe vragen

“Ook worden we nu vaak gevraagd voor praktische vragen waarin circulariteit een rol speelt. Ga je bijvoorbeeld verouderde verwarmingsketels nu vervangen – vanuit energetisch oogpunt? Of wacht je tot ze echt aan reparatie toe zijn? Hoe maak je een keuze? Kijk je naar de verwachte levensduur? Eigenlijk zou je een totale Life Cycle Analysis er op los moeten laten.”

Als ESG-adviseur schetst Kampers de spanning die er ligt op deze investeringsbeslissing: “Als je kijkt naar het Parijs Akkoord en hoe de zaken berekend worden in de MPG, dan loont het niet. Uiteindelijk ligt vanuit het Parijs Akkoord de focus vaak nog op operationele CO2-emissies; voor kantoorgebouwen geldt dat je volgend jaar minimaal energielabel C moet hebben. Als je hier niet aan voldoet, heb je een probleem. Een van de oplossingen die de revue zullen passeren is het vervangen van de oude ketels. Dit soort kwesties komen we in de praktijk vaak tegen.”

"EU Taxonomy helpt"

“Daarom ben ik zo blij dat er nu aandacht is voor een meer integrale benadering; de samenvoeging van energie, circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie, water”, vertelt Kampers – van huis uit ecoloog – enthousiast. “Die proberen wij ook in onze adviezen op te nemen. De EU Taxonomy gaat daarbij ook helpen, omdat je gedwongen wordt om rekening te houden met alle zes de thema’s.”

Tegelijkertijd komen er steeds meer vragen die veel minder technisch, maar meer maatschappelijk georiënteerd zijn. En dan is er nog wel wat uit te leggen, vanaf basisniveau: “Een groot deel van mijn dag wordt op dit moment ingericht met het beantwoorden van vraag ‘Kun je me eens vertellen wat de ‘S’ van ESG nou precies inhoudt?’

Lease-gevel taxeren?

“Nu zijn nog heel veel partijen in de vastgoedsector toch nog steeds heel erg gericht op ‘Wat kost dat, onder de streep?’” Maar Iris Kampers ziet nieuwe vraagstukken opkomen` nu de wereld verandert: “Wat neem je nog mee in het financiële plaatje van jouw gebouw als de lift, de zonnepanelen of zelfs de hele gevel geleased is? En wat betekent dit voor je taxatierapport?  Mijn collega Martijn Onderstal, Head of Valuation, en ik geven antwoord op deze vragen in een training over duurzaam taxeren voor DGBC.”

Ondertekenen ook nu nog mogelijk

Savills Nederland is een van de eerste organisaties die de Paris Proof Embodied Carbon verklaring ondertekende. Om tot CO2-reductie te komen in de bouwkolom moeten er nog veel meer bedrijven en andere organisaties aanhaken.  De verklaring blijft open voor nieuwe ondertekenaars, zodat wij als bouw- en vastgoedketen gezamenlijk aan de slag kunnen. 

Naar de intentieverklaring

Onderdeel van een Europese beweging 

Deze intentieverklaring is onderdeel van een Europese beweging. DGBC werkt samen met 9 andere Green Building Councils in het Europese samenwerkingsverband #BuildingLife toe naar CO2-doelstellingen voor de bouwsector. Deze doelstellingen legt DGBC vast in commitments voor de markt, met als uiteindelijk doel deze ook op te nemen in beleid op nationaal en internationaal niveau. 

DGBC-partners

Savills

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie