Steeds meer schoolgebouwen aftands

“Elke schooldag staat de gezondheid onder druk van 2 miljoen leerlingen, scholieren en leraren. Ondertussen verdwijnt nu steeds meer onderwijsbudget via de schoorsteen. Uit veel onderzoek blijkt nu dat de overheid jarenlang structureel veel te weinig geld uitgaf voor de duurzame renovatie van duizenden oude schoolgebouwen”, meldt Annemarie van Doorn, directeur van kennisorganisatie Dutch Green Building Council (DGBC).

“Veel van die gebouwen zijn daarom nu aftands, afgeschreven. Scholen ploeteren noodgedwongen door met label G. Dit probleem is al lang bekend. Toch wordt per jaar maar 1,3 procent van alle schoolgebouwen vernieuwd, terwijl dat minstens 3 procent moet zijn. Dat is de norm voor verbetering van schoolgebouwen. Het gaat echt om integrale oplossingen. Tot nu toe kregen de gemiddeld 40 jaar oude schoolgebouwen wel eens budget voor losse projecten. Daarmee kon bijvoorbeeld alleen de ventilatie aangepakt worden. Ondertussen bleef het gebouw slecht geïsoleerd. Dat is dus niet de manier.”

 

Miljoenen vierkante meters

Onderwijsorganisaties, gemeenten en bouwspecialisten van de DGBC-werkgroep Onderwijs roepen de Tweede Kamer daarom op om structureel meer te investeren in onderwijsvastgoed. “Als we nu op die manier aan de slag gaan, is het achterstallig onderhoud tegen 2050 ingehaald. Zo groot is de opgave, want het gaat om de duurzame vernieuwing van 21,3 miljoen m2 onderwijsoppervlak. Het is een groot en groeiend maatschappelijk probleem en het kabinet moet dus structureel meer geld reserveren daarvoor. Alleen met die dekking kunnen veel kleine opdrachten worden gecombineerd tot grotere projecten, zodat jaarlijks meer scholen tegelijk via een standaardaanpak efficiënt en duurzaam gerenoveerd worden.”

 

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen