

Kantoorgebouwen moeten sinds 1 januari 2023 minimaal aan energielabel C voldoen. In 2021 heeft DGBC voor het eerst de stand opgemaakt onder de partners. De conclusie was toen dat DGBC-partners verder zijn dan de rest van Nederland, maar dat zeker nog niet iedereen aan de labelplicht voldeed. Eind december 2022 voldoet inmiddels 85 procent van de partners die in een kantoorgebouw zonder andere functie zit.
Als we alleen kijken naar de 200 gebouwen van partners met enkel een kantoorfunctie, die moeten voldoen aan de label C-plicht, dan voldoet 85 procent. 5 procent heeft een slechter label en 10 procent nog geen energielabel. Van de gebouwen met alle functies, dus ook de functie waar (nog) geen labelplicht voor bestaat, voldoet 71 procent, 6 procent heeft een label D of hoger en heeft 23 procent geen energielabel.
Om het nieuwe jaar goed te beginnen roept DGBC alle partners op om:
Het energielabel van je gebouw te controleren, bijvoorbeeld via EP-online.
Zo snel mogelijk actie te ondernemen als het kantoorpand nog niet voldoet aan label C, zelf of in overleg met de verhuurder, anders ben je in overtreding en hierop wordt gehandhaafd.
Te controleren of de gebouwfunctie goed in de BAG staat en fouten door te geven.
Paris Proofvast getal van kWh/m2
Opvallend is dat panden van DGBC-partners een grote variëteit aan gebruiksfuncties hebben. De combinatie kantoorfunctie met industriefunctie komt vaak voor, bijvoorbeeld bij de leveranciers met een productie- of opslaghal en kantoor. Deze kantoren hebben lang niet allemaal een energielabel. Ook zien we kantoororganisaties die in een gebouw met een winkel of bijeenkomstfunctie gehuisvest zijn, zoals bedrijfsverzamelgebouwen.