Europees Parlement stemt voor ambitieuzere EPBD

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een ambitieuzere Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Dit is een Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen. Het Europees Parlement onderschrijft de noodzaak om de uitstoot over de hele levensduur van een gebouw in ogenschouw te nemen. Dat is essentieel om de klimaatdoelen te halen.

Er is gehoor gegeven aan de oproep van World Green Building Council, DGBC en andere organisaties om rekening te houden met emissies tijdens de hele levenscyclus van gebouwen. Tot nu toe had het beleid betrekking op energiegebruik, ofwel de operationele emissies. Na de herziening van de EPBD tellen materiaalgebonden emissies voor het eerst mee. Dat is de
​​​​​​​CO2-uitstoot die materiaalgebruik en het bouwproces veroorzaken.

Vervolg

Met de positieve stemming is een belangrijke stap genomen. Eind maart starten de trilogen, waarbij delegaties van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Ministers overleggen over het wetgevende voorstel. In het najaar van 2023 wordt de definitieve EPBD verwacht. DGBC hoopt op hogere doelstellingen voor energie- en materiaalgebruik en snellere verplichting daarvan.

Een uitgebreide analyse van de gevolgen voor de Nederlandse situatie verschijnt volgende week op onze website.

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen