Circulair en Paris Proof renoveren: #hetkanwel

In Bodegraven stond al jaren een gymzaal uit 1955 leeg. Verschillende kandidaten meldden zich bij de gemeente om het gebouwtje te slopen en er nieuwbouw te realiseren. Het energie en installatie- en adviesbureau Merosch benaderde de gemeente juist met een ander plan. Merosch wilde niet slopen, maar renoveren.

“We wilden onze kennis en kunde in de praktijk brengen. Een soort proeftuin met onze eigen maatstaven”, vertellen Ronald Schilt en Esther Wagensveld van Merosch. “We laten zien wat mogelijk is met renoveren.” In de zomer van 2017 is Merosch gestart met de renovatie van een gymzaal uit 1955 in Bodegraven, die toen al 7 jaar leeg stond. Vanaf januari 2018 is de zaal door de onderneming in gebruik genomen als kantoor. Geheel volgens de bedrijfsfilosofie is de renovatie van het pand uitgevoerd op een verregaande circulaire en duurzame manier.

Maatregelen

Er zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om tot een circulair, gasloos, energieleverend en gezond gebouw te komen. Het volledige casco inclusief de vloer van de gymzaal zijn behouden en zoveel mogelijk oude materialen zijn hergebruikt verwerkt. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, heeft geen aansluiting op het gasnet, maar een warmtepomp voor duurzame warmte en koude.

Magazine Toekomstbouwers

Het hele verhaal van het bezoek aan Merosch lees je in het magazine Toekomstbouwers dat op 23 september verschijnt. Daarin staan inspirerende verhalen onder de noemer #hetkanwel. 

Activiteit tijdens de DGBW

Bij Merosch delen ze hun kennis onder andere door al hun rapporten via internet beschikbaar te stellen (bij goedkeuring van de opdrachtgever). Daarnaast volgen en monitoren ze nadrukkelijk projecten na oplevering en tijdens de exploitatiefase. Tijdens de DGBW organiseert Merosch daarom de Merosch Open Source, dit is een bijeenkomst waar kennis gedeeld wordt voor een gerichte doelgroep over een specifiek thema. Lees hier verder.

DGBC-partners

Merosch

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken