CBRE Global Investors certificeert winkelportefeuille met BREEAM-NL In-Use

CBRE Global Investors heeft 39 BREEAM-NL In-Use certificaten ontvangen van DGBC, waarmee nu de gehele Nederlandse winkelportefeuille BREEAM-NL In-Use is gecertificeerd. Deze certificering betreft 165.000 m2 high street objecten en winkelcentra welke onderdeel zijn van het CBRE Dutch Retail Fund (DRET) en CBRE Dutch High Street Club (DHC), in totaal betreft de totale Nederlandse winkelportefeuille circa 500.000 m2

CBRE Global Investors zet hiermee weer een belangrijke stap in het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen. Aansprekende voorbeelden zijn de Heuvel (passages en algemene delen) in Eindhoven met een “Outstanding” score op zowel Asset als Beheer (Management), de Koopgoot in Rotterdam met een “Excellent” score op beide onderdelen en de Bijenkorf in Amsterdam met een “Good” score.

Portfolio-aanpak

In 2012 ontving CBRE Global Investors het eerste BREEAM-NL In-Use certificaat voor de Koopgoot in Rotterdam en daarna volgden diverse certificaten voor individuele winkels en winkelcentra. Eind 2018 heeft CBRE Global Investors in samenspraak met de DGBC voor het eerst de BREEAM-NL In-Use portfolio aanpak gehanteerd. Namens haar investeerders in de CBRE Dutch High Street Club is destijds circa 280.000m2 winkeloppervlakte in één keer gecertificeerd. Nu is opnieuw gekozen voor de portefeuille aanpak. Behalve dat deze aanpak effectief is gebleken en diverse schaalvoordelen biedt, kunnen bovendien op integraal niveau de duurzaamheidsprestaties van de portefeuille gemeten worden. CBRE Global Investors heeft de certificering binnen een half jaar gerealiseerd. In totaal heeft CBRE Global Investors in Nederland, inclusief de kantoorportefeuille, nu bijna 1.000.000 m2 met BREEAM- NL In-Use gecertificeerd.

Rik Eertink, Fund Manager en Head of Retail NL CBRE Global Investors: “ESG is een belangrijke pijler voor onze investeerders. Een certificering van alle winkelobjecten met BREEAM-NL In-Use stelt ons in staat om op portefeuilleniveau sturing te geven aan de duurzaamheidsprestaties van onze gebouwen. We zien de certficering als een belangrijk hulpmiddel om samen met onze partners de portefeuille verder te verduurzamen voor onze gebruikers.”

Duurzame koplopers

Annemarie van Doorn, Directeur DGBC: “CBRE Global Investors bewijst eens te meer één van de koplopers te zijn door hun vastgoedportefeuilles stapsgewijs en aantoonbaar te verduurzamen.” Van Doorn spreekt van een potentieel vliegwieleffect. “Deze stap heeft impact op retailvastgoed verspreid over heel Nederland en ze bereiken een groot aantal retailorganisaties. Daarbij is het mooi om te zien dat BREEAM-NL In-Use succesvol als keurmerk én managementinstrument wordt ingezet.”

W4Y Adviseurs heeft de hele portefeuille als BREEAM In-Use Expert beoordeeld, met inbreng van property managers CBRE en Cushman & Wakefield. DuurzaamheidsCertificering heeft als assessor de audit uitgevoerd.

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’