Voorproefje: eerste massief houten zorggebouw van Nederland

Het eerste volledig in Cross Laminated Timber (CLT) uitgevoerde zorggebouw van Nederland is ontworpen door Urban Climate Architects en wordt gerealiseerd aan de Grote Kreek in Rotterdam. Om dit feestelijk te vieren is op 3 november een voorproefje gegeven. De Rotterdamse wethouder voor klimaat, bouwen en wonen Chantal Zeegers, regiodirecteur van het Leger des Heils Gert Jan Freeke en directeur bedrijfsvoering Regina Broeze-Mateovics mochten hierbij symbolisch de eerste constructieve schroeven in het houten casco draaien.

Samen met Egbert van den Bergh, directeur bij VIOS vastgoed, en Gert Jan Freeke gaf Dennis Hauer, architect directeur bij Urban Climate Architects, een toelichting over de totstandkoming van dit project dat een nieuwe standaard zet voor betaalbaar en biobased bouwen voor de zorg. Samen met de toekomstige bewoners van het complex is deze mijlpaal feestelijk ingeluid.

Houten casco

Waar twee weken geleden nog alleen de vloer van de begane grond lag, staat nu al een groot deel van het houten casco overeind. Voor het eind van het jaar is het gebouw wind en waterdicht. En voor de zomer van 2023 opent de 2400 vierkante meter grote opvanglocatie met vijftig zorgunits en dagbesteding gericht op bewoners die zorg en begeleiding krijgen van het Leger des Heils.

Het project wordt gekenmerkt door een hoge innovatieve- en duurzaamheidsambitie. Zo is de massief houten draagconstructie volledig demontabel en wordt een hoog percentage biobased- en circulaire materialen toegepast, waaronder houten geveldelen van Nederlands loofhout. Het gebouw slaat ongeveer 570.000kg CO2 op in de toegepaste houtproducten. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van bijna 5 miljoen kilometer aan uitlaatgassen van een auto, of het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 634 huishoudens.

Waarde voor de wijk

Het gebouw wordt zeer energiezuinig en het grootste deel van de resterende energievraag wordt op locatie opgewekt. Ook wordt aandacht besteed aan de inrichting van de aangrenzende publieke ruimte, zodat het gebouw van waarde is voor de wijk. Groene gevels en een groene terreininrichting bieden ruimte voor planten en dieren.

Dit project is het nieuwe normaal voor Urban Climate Architects: “Als we alle gebouwen in Nederland op deze wijze bouwen, is er geen stikstofprobleem voor de bouw. Wij zien dat het kan. We willen ook niet anders meer bouwen en dagen iedereen uit om dit ook te doen.”

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'