Invloedrijke organisaties: ‘Twee derde energiebesparing kan wel’

Een aantal invloedrijke marktpartijen gaan zich volop inzetten om binnen de gebouwde omgeving aan de Parijse Klimaatdoelstellingen te voldoen. Zij zijn tijdens een speciale bijeenkomst in Den Haag, op initiatief van Dutch Green Building Council (DGBC), het gesprek aangegaan met Haagse politici. Daarmee geven zij een antwoord op veel berichtgeving over het Klimaatakkoord en laten zij zien dat het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving wel kan.

Paris Proof is de benaming voor een gebouw dat voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. DGBC heeft de weg naar die doelen voor de utiliteit en woningen vormgegeven in het Deltaplan Duurzame Renovatie. Centraal in het plan staat de vraag hoe de gebouwde omgeving twee derde minder energie kan verbruiken ten opzichte van het huidige gemiddelde. “Het is ontzettend goed om te zien dat deze partijen uit de markt zo gemotiveerd zijn en bereid zijn om op basis van gelijkwaardigheid samen te werken aan een Paris Proof gebouwde omgeving”, zegt Annemarie van Doorn, directeur van initiatiefnemer DGBC. “Het kan dus wel”, zegt zij.

Ambitieuzer dan overheid

De acht marktpartijen, Arcadis, Bouwinvest Real Estate Investors, ING Real Estate Finance, INNAX, Signify (voormalig Philips Lighting), TNO, Unica en Vattenfall noemen zichzelf niet voor niets aanjagers. Ze zijn het in woord én daad. Dat laten ze niet alleen zien door het gesprek aan te gaan met de overheid, maar door de overheid ook te laten zien dat het kan. Tijdens de bijeenkomst in Den Haag hadden Haagse politici marktpartijen naast zich die willen laten zien hoe Nederland versneld kan verduurzamen. De partijen zijn ambitieuzer dan de overheid en laten dat graag zien. 

Markt mee op reis

Het gesprek wordt niet alleen aangegaan met de overheid, ook klanten worden actief gestimuleerd om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Niet door van een afstandje naar hen te roepen, maar door het samen met hen te doen. De Paris Proof partners, die zich zullen verenigen in een programmaraad, zeggen ‘het kan wel’ en de klanten van deze partijen profiteren daarvan. Samen hebben ze een duidelijk doel voor ogen: het met twee derde terugbrengen van het energieverbruik van de gebouwde omgeving. Van Doorn vertelt daarover: “De groep is divers, ze vertegenwoordigen allemaal een sector. Door onderlinge samenwerking werken we versneld aan een gebouwde omgeving die Paris Proof is en voldoet aan de Parijse klimaatdoelstellingen.”

Aanjagers

DGBC werkt aan de hand van het Deltaplan aan het wegnemen van drempels en een concreet stappenplan met handvatten voor de sector. De programmaraad zal dat vertalen naar heldere en concrete boodschappen. “De aanjagers wachten niet op de overheid, maar bewegen al, tonen leiderschap en gaan aan de slag met twee opdrachten: ze laten zien dat een Paris Proof gebouwde omgeving mogelijk is. En hoe krijgen we Nederland mee in de klimaatdoelstellingen?”, zegt Van Doorn enthousiast.

Interessante groep

Een betere wereld begint bij jezelf. Deze gevleugelde uitspraak nemen de aanjagers ook ter harte. De acht partijen geven zelf het goede voorbeeld, zo lieten zij maandag al zien tijdens de bijeenkomst. De komende tijd zullen zij initiatieven ontplooien om klanten en de eigen organisaties mee te nemen in de transitie die nodig is. “Dat maakt deze groep echte aanjagers”, vertelt Van Doorn: “ze durven hun nek uit te steken. Dit wordt een heel spannende en interessante groep om te volgen.”

Gerelateerd

Podium Amersfoort De Alliantie

De Alliantie: ‘Woningen met slechte energielabels willen we uitfaseren’

Luchtfoto Den Haag

DGBC over regeerprogramma en troonrede: 'Van bouwopgave naar woonopgave'

Upcycling beton

Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot beton door upcycling van betonpuin