

Hoe ver zijn we in Nederland met het sturen op écht – dus gemeten – energiegebruik van gebouwen? In de rapportage ‘Verkenning toepassing WEii binnen sectoren en initiatieven’ brengen we in kaart hoe de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) en het Paris Proof doel inmiddels hun plek hebben gevonden in de praktijk.
Met deze rapportage geven we een beeld van de toepassing van WEii in de markt: welke sectoren lopen voorop, waar wordt WEii al actief ingezet en welke initiatieven dragen bij aan de opschaling? Wat blijkt: ruim 17% van het totale utiliteitsoppervlak in Nederland rekent al met WEii. Daarbij gaan de maatschappelijke sectoren, zorg en onderwijs al richting volledige dekking. De overige sectoren hebben een eerste stap gezet en zoeken steeds vaker naar een sturingsmiddel wat afstapt van theoretische energieprestaties. Ook kijken we in de paper vooruit: wat betekent dit voor de mogelijke inzet van werkelijk energiegebruik bij de implementatie van Europese regelgeving?
Om de energietransitie in de gebouwde omgeving te versnellen, heeft Dutch Green Building Council (DGBC) binnen het Paris Proof programma een helder einddoel geïntroduceerd voor de energieprestatie van gebouwen. Vastgoed gaat immers tientallen jaren mee en de kansen om ingrijpend te renoveren zijn schaars. Daarom is een concreet, meetbaar doel essentieel: het Paris Proof doel is uitgedrukt in werkelijk gemeten energiegebruik per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar).
WEii en het Paris Proof doel vinden inmiddels brede toepassing in de utiliteitsbouw – zowel binnen commercieel als maatschappelijk vastgoed. Ook de overheid toont interesse: het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) laat onderzoeken hoe werkelijk energiegebruik een rol kan spelen bij de implementatie van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). Daarbij is onder andere aandacht voor de huidige verspreiding van WEii: hoeveel gebouweigenaren, gebouwen en vierkante meters maken er al gebruik van?
De rapportage geeft inzicht in de toepassing van WEii in de praktijk. We baseren ons op data uit de Paris Proof-sectorwerkgroepen, gesprekken met betrokken partijen en vragen die binnenkomen bij de helpdesks van WEii en Paris Proof. Ook komen aan bod:
In de rapportage 'Verkenning toepassing WEii binnen sectoren en initiatieven' brengen we in kaart hoe de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) en het Paris Proof doel inmiddels hun plek hebben gevonden in de praktijk. Welke sectoren lopen voorop, waar wordt WEii al actief ingezet en welke initiatieven dragen bij aan de opschaling?
"*" geeft vereiste velden aan