Overtuigend naar een CO₂-neutrale bouwketen

Een CO₂-neutrale bouwketen, in materiaal- en energiegebruik. Dat is de missie van het Europese BuildingLife programma. DGBC-directeur Annemarie van Doorn bevraagt hoogleraar duurzame innovatie en voorzitter van het betonakkoord Jacqueline Cramer en duurzaamheidsmanager Niels van Geenhuizen van Arcadis over de systeemverandering die hiervoor nodig is. En bespreekt de kunst van het verleiden.

WIe aan zet?

Een CO₂-neutrale bouwketen. Een gesprek over zo’n streven begint vaak met de vraag welke speler in de keten ‘aan zet’ is om de noodzakelijke stappen te zetten. Logischerwijs wordt in de meeste gevallen richting de bouwsector gewezen. Van Geenhuizen stelt zichzelf openlijk de vraag of hij de vernieuwing wel uit deze hoek kan verwachten. De vraag stellen is ‘m beantwoorden. De waardeketen is zo versnipperd. Aanbieders zien door de hoge vraag maar weinig aanleiding om te vergroenen. De eindgebruiker dan? Die merkt in zijn portemonnee dat het aandeel energiekosten van zijn gebouw maar een fractie is van de totale bedrijfskosten. Weinig reden om iets te veranderen aan een onduurzaam gebouw. Tot zover de zure appel.

Van Geenhuizen en Jacqueline Cramer zien graag een einde aan het wijzen. Zij vinden dat iedere speler in de keten aan zet is. En dat iedere speler een sturende factor kan zijn, moet zijn. “Als eindgebruikers en opdrachtgevers in grote getalen gaan sturen, wordt duurzaamheid en CO₂-reductie gemeengoed. Dat krikt de hele sector op.” Voor Niels van Geenhuizen is het vooral van belang om commitment in de boardrooms te krijgen. “Als we onze krachten verenigen om eindgebruikers te motiveren dan gaat het leven. Zeker omdat de push dan van buiten de bouwsector komt.”

Lees verder in het DGBC-magazine Toekomstbouwers.

Bijdragen aan #BuildingLife

Wil je bijdrage leveren aan #BuildingLife? Meld je dan aan als Ambassadeur, of lees hier meer over #BuildingLife.

DGBC-partners

Arcadis

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2