

Middenin de uitbraak van de pandemie kwam hij de gelederen van DGBC versterken: programmamanager circulariteit, Ruben Zonnevijlle. Zowel voor DGBC als voor Zonnevijlle is er werk aan de winkel, want de ontwikkelingen rondom circulariteit volgen elkaar in een rap tempo op. Vanuit de markt zijn er steeds meer initiatieven om het thema concreet en meetbaar te maken. Zonnevijlle geeft daarom namens DGBC een update, rondom een aantal belangrijke projecten die circulariteit in de gebouwde omgeving naar een hoger niveau kunnen tillen.
https://richtlijn.breeam.nl/credit/milieubelasting-van-bouwmaterialen-1111Platform CB'23
Dit jaar zijn er twee leidraden verschenen:
Paspoorten voor de bouw
Meten van circulariteit
2.0 Leidraad versies
'In juli 2020 is de leidraad Meten van Circulariteit gepubliceerd. Doel is het eenduidig meetbaar maken van circulariteit, en welke indicatoren daarop van toepassing zijn.
CB'23 ontwikkelt zelf geen meetinstrument, maar stelt in de leidraden kaders voor criteria.
De criteria zijn opgedeeld in drie clusters:
Milieu-indicatoren: Zoals reeds voor een LevensCyclusAnalyse (LCA) is opgebouwd, en toepasbaar voor producten (in bijv. de NMD) en gebouwen (de MPG).
Materiaalstromen: Inzicht in waar de materialen vandaan komen (als input: is het hernieuwbaar (biobased), of hergebruikt (recycled), en als output (wordt het hergebruikt, recylced of afval). Dit komt overeen met de MCI ? circularity indicator van Ellen MAcarthur. In feite is dit ook al onderdeel van de LCA-methodiek en score op milieu-indicator. Maar door dit apart te benoemen geeft extra inzicht in wat vóór en na gebruik met de materiaalstromen gebeurt, of welke strategie je daarop kan toepassen.
Waardemodel: Technisch-functionele waarde met vijf indicatoren: functionele kwaliteit technische kwaliteit, degradatie, adaptief vermogen en losmaakbaarheid. Waardebehoud zal nog verder in ontwikkeling moeten worden uitgewerkt.
TransparantiemeetbaarVanuit het theoretisch kader wat nu geschetst is, zullen de andere marktpartijen (ieder op een eigen manier) hiermee aan de slag kunnen gaan. Als leverancier om je producten meetbaar te maken, als opdrachtgever om dit uit te vragen, en als opdrachtnemer om hier proberen invulling aan te geven. Met de nieuwe werkgroepen (Inkoop en Ontwerp) in het vooruitzicht.'
Maar wat kan je nu al?
Kijkend naar de kaders die zijn geschetst, bieden instrumenten als BREEAM-NL handvatten om dit ook in te vullen.
Milieu-impact indicatoren:
Opgenomen door toepassing van de MPG als indicator (MAT 01).
Inzicht in de materiaalstromen (input/output):
Deze zijn niet apart benoemd, maar wel onderdeel van de MPG (MAT 01). Wel wil de DGBC hierin gaan testen op welke wijze dit wel mogelijk, meetbaar en toepasbaar is binnen BREEAM-NL Nieuwbouw. Ideeën vanuit de markt, of meedoen via pilots worden altijd verwelkomd!
Waardemodel
De technische en functionele kwaliteit wordt in feite al geborgd door met BREEAM een gebouw te certificeren. Specifieker zijn er indicatoren die hierop aansluiten:
Een verdere toelichting hoe circulariteit nu in de nieuwe beoordelingsrichtlijn Nieuwbouw 2020 is verwerkt en kan worden toegepast wordt uitgelegd in een whitepaper die we binnenkort publiceren. Voor de andere leidraad van CB'23 – Paspoorten voor de bouw ? geldt dat in de beoordelingsrichtlijn tevens een Materiaalpaspoort is geïntroduceerd (onder MAT 01).'
Dit is in lijn met de eerste twee clusters van CB'23:
Milieuprestatie (LCA met Europese methode).
Material Circularity Index (MCI) (in lijn met Madaster, CB’23 en Ellen MacArthur Foundation). Ook wel de Material Flow Analysis (MFA), waarin de hoeveelheden en de kwaliteit van materiaalstromen in kaart worden gebracht. Op basis daarvan wordt een index berekend, die in grote lijnen de verhouding tussen gebruik van primaire en secundaire grondstoffen weergeeft, alsmede de mogelijkheid om deze grondstoffen aan het einde van de levensduur te kunnen hergebruiken.
Het derde cluster (waardebehoud, technische en functionele kwaliteit) is hier (nog) niet specifiek in opgenomen.’
Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen van DGBC rondom Circulariteit? Bekijk de thema-pagina hier.