‘Circular Buildings – een meetmethodiek voor losmaakbaarheid’ nu digitaal beschikbaar

Het rapport ‘Circular Buildings – een meetmethodiek voor losmaakbaarheid’ is vanaf nu online beschikbaar. Het rapport werd eind september overhandigd aan Esther 't Hoen, projectleider Circulaire Bouweconomie bij het ministerie van BZK en is nu ook digitaal beschikbaar.

Het rapport ‘Circular Buildings – een meetmethodiek voor losmaakbaarheid’ vormt de eerste publicatie in een reeks publicaties met indicatoren voor circulariteit, die binnen het DGBC programma Circulariteit concreet worden uitgewerkt. Het uitwerken van de indicatoren volgt op het in 2018 gepubliceerde rapport ‘A Framework for Circular Buildings: Indicators for possible inclusion in BREEAM’

Voorstel voor meetmethodiek

De meetmethodiek is ontwikkeld en getoetst door een consortium van Alba Concepts, DGBC, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en W/E Adviseurs in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.

Het doel van dit onderzoek is om losmaakbaarheid als onderdeel van de circulair economie toe te voegen in de duurzame beoordelingsmodellen zoals BREEAM-NL en GPR gebouw. Het resultaat van dit onderzoek is een voorstel voor een meetmethodiek, inclusief format, om de losmaakbaarheid te bepalen van een gebouw. 

Prikkel voor de markt

Annemarie van Doorn, directeur van DGBC is verheugd met de mogelijkheden van die het rapport biedt: "Met deze meetmethode ontstaat er een prikkel in de markt om op losmaakbaarheid aantoonbaar concurrerend te zijn. Daar is de circulaire bouweconomie erg bij gebaat. W/E adviseurs en DGBC hebben al aangegeven dat ze bereid zijn om losmaakbaarheid in hun bestaande meetmethoden voor duurzaamheid een plek te geven. De methode is voor iedereen beschikbaar. Door er in de praktijk nu mee aan de slag te gaan, leren we hoe zo'n meetlat in de praktijk kan werken. Uit de eerste test met vijf gebouwen hebben we al veel geleerd. Zo gaan we stap voor stap vooruit.”

Bekijk hier het rapport

Gerelateerd

CAS 2021 startschot van 10 jaar actie

CAS 2021 startschot van 10 jaar actie

Floating Office Rotterdam kiest ook voor BREEAM-NL

Floating Office Rotterdam kiest ook voor BREEAM-NL

DGBC uit zorgen over nieuwe opzet Milieudatabase

DGBC uit zorgen over nieuwe opzet Milieudatabase