Inventariseren portefeuille

Om jouw gebouwen te verduurzamen, moet je eerst weten wat de huidige staat is. Pas als je dat geïnventariseerd hebt, kan je een beeld vormen van de renovatieopgave die te wachten staat. 

Je maakt een complete lijst van gebouwen. Hierin leg je van ieder gebouw de volgende informatie vast: 

  • eigendom of huur; 
  • aantal vierkante meters (bruto vloeroppervlakte); 
  • adresgegevens; 
  • energieaansluitingen (EAN-codes); 
  • jaargebruiken van de afgelopen drie jaar voor gas, elektriciteit en warmte. 

Met deze informatie kun je het verbruik per vierkante meter uitrekenen dankzij onze WEii-rekentool. Deze inventarisatie is de basis om te bepalen welke gebouwen onder de informatieplicht vallen en welke onder de energie-auditplicht vallen. Vul dit in in de Wetchecker energiebesparing van RVO.  

Onderdeel van deze stap zijn de Beslisbomen per sector

Om bedrijfshaleigenaren en gebruikers eenvoudig inzicht te geven in de verduurzamingskansen, heeft de werkgroep Logistiek onder meer een Beslisboom Logistiek ontwikkeld.

Om bedrijfshaleigenaren en gebruikers eenvoudig inzicht te geven in de verduurzamingskansen, heeft de werkgroep Logistiek onder meer een Beslisboom Logistiek ontwikkeld.

De (externe) Beslisboom Verduurzaming Scholen helpt schoolbesturen om een aanpak te kiezen voor verduurzaming en het eventueel aardgasvrij maken van hun bestaande schoolgebouw(en).

Deze fase sluit je af door een energieteam op te zetten met een beslissingsbevoegde manager, een vertegenwoordiger van de zorg en een secretaris die als trekker van het team fungeert. De eerste actie is het samen opstellen van een Energiebeleidsverklaring met uitgangspunten en doelen en deze ter goedkeuring voor te leggen aan de directie. Daarna dienen de resultaten van deze eerste stap intern goed gecommuniceerd te worden voor draagvlak. 

Resultaat

Inzicht in de huidige staat van jouw gebouwvoorraad en energiedoelstelling van je organisatie in de vorm van een energiebeleidsverklaring voor de gebouwportefeuille.

De zes stappen naar Parijs


Inventariseren portefeuille

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen zal er flink energie bespaard moeten worden. DGBC stuurt met het programma Paris Proof op inzicht en vermindering van het werkelijk gebruik. Hiermee kunnen we daadwerkelijk de uitstoot van de bestaande gebouwen reduceren.


Gebouwanalyse

Na de inventarisatie op grote lijnen, is het nu zaak om de details boven water te krijgen. Met die details breng je namelijk de mogelijkheden om te verduurzamen in beeld. 

Verduurzamingsplan

Nadat het besparingspotentieel bekend is en een eerste selectie gemaakt is van de kansen, ga je een plan opstellen voor de verduurzaming van de gebouwen tot 2030 (49% CO2-reductie) met een doorkijk naar Parijs (2050).


Financiering en exploitatie

Met de vierde stap, het zorgen voor financiën, wordt het plan haalbaar gemaakt. Want ieder voorstel voor een maatregel, buiten de quickwins, brengt investeringen met zich mee.


Realisatie en gebruiksfase

De goedgekeurde plannen zijn er en het is ook nog eens financieel dichtgetimmerd: het is tijd voor de realisatiefase. Dat betekent allereerst dat je de geplande maatregelen en kosten gaat uitzetten bij aannemers en leveranciers.

Monitoring

De eerste set maatregelen is doorgevoerd en je gerenoveerde pand is heropend! Een feestelijk moment. Maar dat betekent niet dat je achterover kunt leunen.