Transitie naar een circulaire (bouw)economie

DGBC heeft als doel om de barrières naar een circulaire bouweconomie inzichtelijk en bespreekbaar te maken en daar vervolgens ook oplossingen voor aan te dragen.

Een haalbare businesscase is voor de markt essentieel, met oog voor verschillende businessmodellen. Dit is een uitdaging voor de gehele bouwketen, en dus niet individueel op te lossen. DGBC speelt binnen deze pijler een belangrijke rol in de verbinding tussen de verschillende partijen.

Uitdagingen

De barrières die daarbij om de hoek komen kijken, zijn te vinden in de hoek van fiscaliteit, wet- en regelgeving, contracteren, financiering en opdrachtgeverschap. Door best practices uit de praktijk te delen, kunnen deze barrières worden weggenomen of vergemakkelijkt. Grofweg worden deze barrières opgedeeld in 2 stromen:

Materiaalgebruik is een belangrijke factor in een circulaire bouweconomie. Hoogwaardig hergebruik heeft de voorkeur, en waar nieuwe materialen nodig zijn stimuleren we houtbouw en de toepassing van biobased bouwmaterialen. Circulair materiaalgebruik vermindert de zogenaamde materiaalgebonden emissies: de CO2-uitstoot tijdens de hele levenscyclus van een gebouw. Daarmee is circulariteit onderdeel van de transitie naar een CO2-neutrale bouwkolom.

Circulair waarderen

tekst

Hotel Jakarta interieur

Biobased bouwen

tekst

Whole Life Carbon

tekst

Circulariteit kenniscentrum

In het kenniscentrum vind je publicaties, kennisartikelen, voorbeeldprojecten, interviews en nog veel meer over de circulaire bouweconomie, biobased bouwen en Whole Life Carbon.

Hotel Jakarta interieur