Whitepaper: Het belang van losmaakbaarheid in de circulaire economie

De circulaire economie beschouwt producten en materialen aan het einde van hun levensduur niet als afval, maar als bron van grondstoffen die je kunt hergebruiken. Gebouwen zijn opgebouwd uit bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen die met elkaar verbonden zijn. In deze whitepaper laten de themapartners van het DGBC-programma Circulariteit zien hoe 'Losmaakbaarheid' kan worden toegepast vanuit hun eigen specialisme.

Circulair Framework

Het meetbaar en breed toepasbaar maken van circulariteit in de praktijk is een van de belangrijkste pijlers om tot een circulaire bouweconomie te komen, aldus de programmaraad Circulariteit en de betrokken partners van DGBC. In 2018 is de eerste stap gezet met de ontwikkeling van het ‘Framework voor Circulaire Gebouwen’. Begin 2021 werd het oorspronkelijke framework doorontwikkeld naar een framework voor de bestaande bouw. Een belangrijke vraag waaraan met dit framework invulling wordt gegeven, is op welke wijze de mate van circulariteit van nieuwe en bestaande gebouwen objectief kan worden bepaald.

Visie op losmaakbaarheid

Enkele van deze aspecten van circulariteit zijn uitgewerkt en we kijken vanuit het specialisme van de partners naar de toepassing daarvan. Iedere partner geeft in de whitepaper haar visie op losmaakbaarheid en de relevantie voor de dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Ook de gaan we in op toekomstige stappen rondom losmaakbaarheid van de organisaties.

Circulariteit in de praktjk

Het eerste circulaire aspect in deze reeks is ‘Losmaakbaarheid’. Hiervoor is recentelijk een nieuwe meetmethodiek ontwikkeld door Alba Concepts, samen met DGBC, RVO en W/E Adviseurs. Losmaakbaarheid is bovendien onderdeel van de BREEAM-NL richtlijnen in Credit MAT07 Losmaakbaarheid.

 

Lees hier de whitepaper 

 

Deze whitepaper over Losmaakbaarheid is de eerste in een reeks en is samengesteld door de programmaraad Circulariteit.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'