

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober heeft Dutch Green Building Council (DGBC) concrete aanbevelingen voor verkiezingsprogramma’s onder de aandacht gebracht van alle politieke partijen. De voorstellen zijn onderverdeeld in 3 succesfactoren: snel, slim en schoon. Hiermee biedt DGBC de partijen handvatten om wonen, bouwen en verduurzamen effectief te verbinden. Zo wordt duidelijk hoe het wél kan.
Nederland staat voor een dubbele opgave: het oplossen van de wooncrisis én het halen van de klimaatdoelen. Dat vraagt om politieke keuzes die niet alleen snel resultaat opleveren, maar ook toekomstbestendig zijn. De gebouwde omgeving speelt hierin een sleutelrol. Door nú te sturen op het beter benutten van de bestaande voorraad, energiebesparing, het afbouwen van aardgasgebruik, circulair materiaalgebruik en klimaatadaptieve inrichting, leggen we de basis voor gezonde, betaalbare en duurzame leefomgevingen.
Sneller bouwen is een veel gehoorde oplossing voor de huidige urgente woonopgave. Om de woonopgave betaalbaar en duurzaam te realiseren, moet de focus niet alleen liggen op nieuwbouw, maar ook op herstructurering, splitsen en collectieve woonvormen. Het beter benutten van de bestaande voorraad biedt namelijk snellere en duurzamere oplossingen met een lagere CO₂-impact, zonder extra druk op ruimte, infrastructuur en klimaat.
Om oplossingen voor de woonopgave sneller en efficiënter mogelijk te maken, moeten partijen regelgeving aanpassen aan de veranderde woonwensen en juridische en administratieve drempels voor het omzetten van niet-woningen naar woningen verlagen.
Met slimme keuzes kunnen we de energietransitie in de gebouwde omgeving versnellen. DGBC raadt politieke partijen aan om energiebesparing voorop te stellen met concrete doelen en sturing die tot daadwerkelijke besparing leidt.
Daarnaast moeten de partijen slimme, toekomstbestendige ruimtelijke keuzes maken om de klimaatdoelen te halen. DGBC geeft aan dat een leefomgeving die bestand is tegen hitte, droogte en wateroverlast vraagt om het meenemen van klimaatrisico’s en adaptief bouwen. Dit vraagt om een coherent plan voor een toekomstbestendig Nederland.
DGBC ziet voor de bouwsector een belangrijke rol weggelegd in het terugdringen van CO₂-uitstoot. Door te sturen op schone, circulaire materialen en eerlijke beprijzing, kunnen politieke partijen zorgen voor het ontstaan van een bouwpraktijk die klimaatdoelen versnelt en toekomstbestendig is.