Utrecht brengt oplossingen voor netcongestie in kaart

Het elektriciteitsnet is in de provincie Utrecht overbelast en dat betekent dat niet alle zon-op-dakprojecten kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet. Voor 5 sectoren heeft de provincie door laten doorrekenen welke oplossingen ervoor zorgen dat zonnepanelen op het dak toch rendabel zijn, ondanks de netcongestie. 

Niet alle zon-op-dakprojecten kunnen zomaar worden aangesloten op het elektriciteitsnet, meldt de provincie. Dit hangt af van het type aansluiting. Op een kleinverbruikaansluiting (t/m 3x80 ampère) kunnen zonder aanvullende oplossingen nog ongeveer 200 panelen aangesloten worden. Bij een grootverbruikaansluiting zijn nu geen nieuwe zonneprojecten mogelijk. 

5 sectoren

Toch zijn er nog opties om in deze situaties (meer) zonnepanelen op het dak te plaatsen. Voor de sectoren kantoor- en onderwijsgebouwen, verzorgingshuizen, distributiecentra zonder koeling, melkveehouderijen, restaurants en supermarkten heeft de provincie een aantal tips op een rij gezet. 

Er is hierbij gekeken naar typische kenmerken van gebouwen en bedrijfsvoering in die verschillende sectoren. Voor ieder van deze sectoren is een aparte webpagina beschikbaar met tips, oplossingen en praktijkvoorbeelden.

3 basisoplossingen

In de basis zijn er 3 oplossingen die kunnen helpen om zonnepanelen op het dak toch rendabel te maken, ondanks de netcongestie. Dat zijn:

  • Opwekpieken verminderen
  • Energie opslaan
  • Energieverbruik verschuiven

Welke oplossing (of combinatie daarvan) het meest geschikt is, hangt af van de huidige situatie, de hoeveelheid zonnepanelen en de toekomstplannen. Niet elke oplossing kan dus altijd gebruikt worden. Via een stappenplan helpt de provincie je te bepalen welke oplossingen interessant zijn. 

Lees meer op de website van de Energietransitie provincie Utrecht. 

CO2-neutrale provincie

Gedeputeerde Huib van Essen: “Bedrijven in de provincie kunnen een grote bijdrage leveren aan onze ambities om een CO2-neutrale provincie te worden, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te leggen. Dat helpt ze ook om te besparen op hun energiekosten. Tegelijkertijd hebben we wel te maken met netcongestie op het elektriciteitsnetwerk, en moeten we zorgen voor meer balans in het energiesysteem. We ondersteunen dit proces, onder andere door het laten uitvoeren van dit soort onderzoeken.” 

Dutch Green Building Week

Dit onderwerp staat ook centraal op 10 oktober tijdens de Dutch Green Building Week. We zijn dinsdag te gast op de High Tech Campus Eindhoven bij Signify en CEO Hellen van der Plas opent de dag. Bob Ran (TNO), Ton van Cuijk (Enexis Groep), Willem Alting Siberg (ElaadNL) en Martin Mooij (DGBC) delen hun visie op netcongestie. Ook Martine De Groene (Montea) schuift aan. Onder begeleiding van moderator Annemarie Van Doorn (DGBC) gaan ze met elkaar in gesprek over oplossingen voor de file op het elektriciteitsnet.

Ben jij erbij? Meld je aan!

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria