Slim renoveren voorkomt ellende in de toekomst

“Het meest duurzame is een gebouw laten staan, maar je kunt wel nadenken over wat je erin stopt en wanneer”, zegt programmamanager Circulariteit, Ruben Zonnevijlle van DGBC in Bouwaktua. Hij legt uit hoe partijen slim kunnen renoveren om minder CO2 uit te stoten.

Behoud en hergebruik van materialen is daarbij belangrijk, om ook de afvalstroom in de bouwsector te beperken. Daarnaast zijn nieuwe materialen bezig aan een opmars en dat is belangrijk voor de toekomst. “De ontwikkeling van biobased-materialen, van grondstoffen met een natuurlijke oorsprong, neemt toe en dat is mooi. Bijkomend voordeel is dat deze vaak in de buurt kunnen worden verbouwd. Dat gebeurt nu nog te weinig, maar de Rijksoverheid wil hier snel wat aan doen, zodat ook in Nederland grootschaliger teelt van dit soort materialen ontstaat.” 

Lees het hele interview op bouwaktua.nl 

Gerelateerd

Maarten Markus is manager duurzaamheid bij gebiedsontwikkelaar AM. We zetten in op het minimaliseren van de CO₂-uitstoot van gebouwen enerzijds en een positieve impact van het gebied anderzijds.

‘Door energieneutraal en biobased te bouwen kunnen we veranderen naar een klimaatpositieve sector’

Vastgoedorganisatie is een belangrijke speler op de Europese markt. Nienke Jacobs van de Nederlandse tak Dream Advisors aan het woord.

Maak kennis met onze nieuwe partner Dream Advisors

Marktpartijen met een WEii-licentie kunnen nu een een gecertificeerde WEii-score afgeven voor gebouwen.

WEii-certificering: hoe werkt dit?