SDG’s in vastgoed: veel inspiratie en mogelijkheden

Een volle zaal in een inspirerend gebouw. Het SDG-seminar in het gerenoveerde en net geopende gebouw van de Goede Doelen Loterijen was een perfecte match.

De zogenoemde Sustainable Development Goals zijn zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties om de aarde toekomstbestendig te maken en leefbaar te houden. Ook overwegingen die de Goede Doelen Loterijen maakte bij het renoveren van een pand aan de Amsterdamse Zuidas.

De sprekers konden zich geen beter podium wensen: het Goeden Doelen Loterijen-gebouw gaat zuinig met energie en water om. Dat is echter maar één van de zeventien doelen van de SDG’s. Armoede bestrijden, verantwoorde consumptie en productie, geen honger meer en gendergelijkheid zijn een aantal van de andere 17 doelen.

SDG’s omarmen

De sprekers waren tijdens het SDG-seminar uitgesproken. Niet alleen over de doelen, maar ook over hoe hun organisaties proberen te voldoen aan die doelen en hoe de bouw- en vastgoedsector die SDG’s ook kan gebruiken als kapstok voor verduurzaming. Zo heeft Syntrus Achmea een strategie ontwikkeld, blijkt uit de presentaties van Nicole Maarsen van Syntrus Achmea: “Wij omarmen vijf SDG’s.” Carola van Lamoen van Robeco: “Mede door onze gunstige ligging naast Rotterdam Centraal komt 87 procent van onze medewerkers met het OV of met de fiets.”

Dwars uitgesproken

Afsluitende spreker Onno Dwars van Ballast Nedam Development is uitgesproken over de SDG’s en de rol van de gebouwde omgeving daarin. Hij schudt de zaal even door elkaar met de opmerking: ‘Elk gebouw is een milieudelict’. Maar laat meteen zien dat hij hoopvol is en hij geeft een belangrijke boodschap mee aan de bezoekers uit de bouw- en vastgoedsector: “De gebouwde omgeving kan ervoor zorgen dat we minimaal vijf jaar langer gelukkig en gezonder leven.”

Gerelateerd

WEii-licentiehouders kunnen nu certificaat afgeven voor gebouwen

DGBC reikt eerste licenties uit voor certificering Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii)

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Presentatie leidende principes voor sociale duurzaamheid op Paris Proof Plein op PROVADA 2024

Alliantie Sociale Duurzaamheid lanceert leidende principes