Regenwater hergebruiken op een optimale manier in de stad

Op de vraag of regenwater in ons land optimaal benut wordt antwoordt hij stellig. “Nee, absoluut niet.” Wilrik Kok maakt zich als commercieel directeur bij Field Factors hard voor klimaatadaptieve steden. “De roep dat het anders moest hebben wij omarmd."

Een belangrijke uitkomst van die omarming is de zogeheten Bluebloqs-technologie, waarmee regenwater op een vernuftige manier wordt hergebruikt. Het systeem is op te delen in vier modulaire componenten met ieder een eigen functie: vasthouden, zuiveren, opslaan in de ondergrond en gebruiken. Zo ontstaat heel schoon water dat vervolgens voor veel doeleinden, zoals verkoelen via fonteinen, irrigatie van groen of grondwaterpeilbeheer, bruikbaar is. “En dit concept is eigenlijk in iedere stad toepasbaar”, legt Kok uit.

Landurige droogte Even een stap terug. Want waarom is dat opvangen van regenwater eigenlijk nodig? Onze steden worden steeds drukker en we hebben te maken met meer langdurige droogte dan voorheen, legt Kok uit. “Daarbij neemt de druk op drinkwaterbedrijven toe, door de toenemende bevolkingsgroei. En die disbalans zal verder toenemen. Tegelijkertijd is het maar de vraag of zuiver drinkwater onbeperkt beschikbaar zal blijven. We kunnen veel zuiniger omgaan met water en ook zouden we meer kunnen inzetten op de juiste kwaliteit water voor het juiste gebruik”.

Meer lezen? Dat kan in de nieuwe editie van Toekomstbouwers.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen