Paris Proof-projecten genomineerd voor ingenieursprijs Vernufteling

Ingenieurs- en adviesbureaus DGMR (met het project voor de renovatie een Middelburgs winkelcentrum) en Royal Haskoning DHV (met project 'route naar een succesvolle transitie') zijn genomineerd voor de Vernufteling. Dat is de ingenieursprijs die door de Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan een lid advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt.

DGMR maakte gebruik van een computermodel om de uitkomsten op energieverbruik te berekenen van een verbouwing van een winkelcentrum in Middelburg. Eigenaar a.s.r. real estate en hoofdhuurder Albert Heijn hadden DGMR daar opdracht voor gegeven. Doel van de verbouwing: Paris Proof worden. DGMR berekende wat er moest gebeuren om dat doel te behalen. Het computermodel werd voor dit project voor het eerst gebruikt. 
Overigens is DGMR ook genomineerd voor het project 'Zingende weg'. 

Succesvolle transitie

De ingenieurs van Royal Haskoning DHV ontwikkelde de zogenoemde FastLane-methode. Dat is een werkwijze die organisaties inzicht geeft in de noodzakelijke verduurzamingsmaatregelen. Het werd al toegepast bij renovatieprojecten in dierentuin Artis. De FastLane-methode maakt het mogelijk om verschillende maatregelen en scenario's met elkaar te vergelijken 
Royal Haskoning DHV heeft in totaal drie nominaties in de wacht gesleept, ook de projecten 'Grondstof uit afvalwater' en 'Groninger aardbevingsbestendig'. 

Over de prijs

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan een lid advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Publiek mag stemmen. 

Andere genomineerden

DGBC-participanten ABT, Arup, Antea Group, Arcadis en HermanDeGrootIngenieurs zijn met hun innovatieve projecten ook genomineerd. 

Bron foto boven: deingenieur.nl

Gerelateerd

Nieuw perspectief op verduurzamingsopgave in Position Paper Whole Life Carbon

Nieuw perspectief op verduurzamingsopgave in Position Paper Whole Life Carbon

'Niet minder slecht, maar beter'

'Niet minder slecht, maar beter'

Met zon op daken kunnen bestaande logistieke gebouwen meer dan half miljoen huishoudens van stroom voorzien

Met zon op daken kunnen bestaande logistieke gebouwen meer dan half miljoen huishoudens van stroom voorzien