Kijk terug: Werksessie #BuildingLife - Naar een Nationale Whole Life Carbon Roadmap

Om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden, is het terugdringen van de concentratie CO2  in de atmosfeer een wereldwijde uitdaging. Daarbij wordt nu vooral ingezet op energiebesparing en duurzame energie tijdens het gebruik van een gebouw. Maar er is urgentie om binnen de gehele bouwsector CO2-doelstellingen te realiseren. Hierbij moeten we naast de operationele energie ook kijken naar de uitstoot van de productie, bouw en sloop van de gebouwen. DGBC werkt in het project #BuildingLife toe naar een nationale Net Zero Whole Life Carbon roadmap. Tijdens de werksessie op 20 april zijn de eerste elementen voor de roadmap op papier gezet.

Na een korte toelichting op het project #BuildingLife gaf Laetitia Nossek, Projectmanager DGBC, in de plenaire sessie inzicht in de betekenis van een Net Zero Whole Life Carbon visie voor de Nederlandse bouwsector. We willen deze Net Zero Whole Life Carbon doelstelling in 2040 behalen, daarom moeten we in actie komen. Nu.

Anja Köhler van EDGE liet aan de hand van beelden van EDGE Londen Bridge zien hoe dit in een gebouw toegepast kan worden en wat daarvoor nodig is. Het Project Biopartner 5 in Leiden is een Nederlands project, Jan Willem ter Steege van Pompe ter Steege Architecten vertelde meer over de maatregelen en aanpakken die daar gebruikt worden.

Alle aanwezigen gingen in kleinere groepen uiteen om een verdieping te brengen in de verschillende thema’s: frameworks, tools rekeninstrumenten, regelgeving technische en financiele oplossingen en uitdagingen en transparantie.

Sprekers

  • Anja Köhler, Sustainability Innovation Manager, EDGE Technologies
  • Jan Willem ter Steege, Architect/Partner, Pompe ter Steege Architecten
  • Janneke Leenaars, Sustainability Manager Benelux, Nordics, Eastern Europe and Emerging Markets, Interface
  • Andre Hekma, Consultant Energy Transition, Arcadis
  • Niels van Geenhuizen, Business Lead Sustainable Built Environment, Arcadis
  • Peter Buurman, Senior Team Leader Zero Energy, Healthy and Circular Buildings, Deerns

Meer informatie

Reeks werksessies

Op 14 september organiseert Dutch Green Building Council (DGBC) opnieuw een werksessie. Tijdens deze werksessie gaan we de eerste versie van de roadmap testen en doorspreken.

Kijk hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

In aanloop naar 14 september willen we graag met jou verder in gesprek om de roadmap op de verschillende gebieden vorm te geven. Hiervoor zullen we enkele werkgroepen starten. Wil jij je aansluiten bij een van de werkgroepen of meer informatie hierover? Neem contact op met Laetitia Nossek.

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie