Integratie duurzaamheid in financiering commercieel vastgoed neemt (langzaam) toe

Vandaag zijn de eerste resultaten van een onderzoeksprogramma gepubliceerd naar reeds bestaande incentives en voorwaarden voor de financiering van duurzaam commercieel vastgoed. Dit gebeurde tijdens een internationaal seminar over Green Real Estate Finance op de PROVADA. Het onderzoek is een eerste resultaat geïnitieerd door de kopgroep Financiers van de Dutch Green Building Council (DGBC) en is in een partnership met Holland Financial Centre, Utrecht Sustainability Institute en Universiteit Maastricht uitgevoerd. De onderzoekers concluderen dat de integratie van duurzaamheid in de financiering van nieuwbouw én bestaand vastgoed kan verbeteren en op dit moment slechts beperkt plaatsvindt.

Het belang van verduurzaming van de bebouwde omgeving is groot. Vastgoedfinanciers, aangesloten bij de kopgroep financiers van de Dutch Green Building Council onderkennen dit belang. In 2011 hebben de financiers middels een convenant de intentie uitgesproken een bijdrage te leveren aan de weg naar een duurzaam bebouwde omgeving. De financiers namen met het partnership en het onderzoek het initiatief om duurzaamheidseisen te integreren in de financieringsoverwegingen van commercieel vastgoed. Het doel van het onderzoeksprogramma is om duurzaamheid een impliciete voorwaarde te maken bij de financiering van nieuwbouw, een herontwikkeling of bij de herfinanciering van vastgoed.

Piet Eichholtz, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht: “Een duurzame vastgoedmarkt biedt tal van aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor financiers en beleggers. Hoewel de financieringsmarkt op dit gebied nog aan het begin van een lange weg staat, zijn er over de hele wereld veelbelovende experimenten gaande. Duurzaamheid zal ook in Nederland een steeds belangrijker criterium worden bij vastgoedfinanciering.”

De aangesloten financiers zijn:
ABN Amro Real Estate
ING Real Estate Finance
FGH Bank
NIBC
• Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Lees het complete rapport

Gerelateerd

In vogelvlucht op de hoogte via webinars BREEAM-NL

In vogelvlucht op de hoogte via webinars BREEAM-NL

Innovatie  is niet alleen technologie, maar ook gedrag

Innovatie is niet alleen technologie, maar ook gedrag

DOKVAST en Barli realiseren circulair en iconisch bouwproject Juf Nienke

DOKVAST en Barli realiseren circulair en iconisch bouwproject Juf Nienke