Hitachi Data Systems behaalt 3 BREEAM-NL sterren met grootste zonnedak van Nederland

Het nieuwe distributiecentrum voor Hitachi Data Systems (HDS) in Zaltbommel heeft vandaag een 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (very good) behaald. Bijzonder aan het gebouw is het 20.000 vierkante meter grote zonnedak, het grootste niet gesubsidieerde zonnecellenproject van Nederland. Ronald Prins, bestuurslid van de Dutch Green Building Council overhandigde het certificaat aan Walter Ising, directeur van Kadans Nederland, de belegger die het centrum voor Hitachi heeft ontwikkeld.

“Hitachi Data Systems heeft een bijzondere prestatie geleverd door bijna het gehele dak met zonnepanelen te beleggen”, vertelt DGBC-bestuurslid Ronald Prins. “Mede hierdoor wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt.” Het overige gedeelte van het dak is gereserveerd voor parkeerplaatsen voor medewerkers. Op die manier wordt het dak optimaal benut.

Op en top duurzaam
Naast het grote zonnedak is het 31.000 vierkante meter grote distributiecentrum van Hitachi Data Systems voorzien van veel meer duurzaamheidsmaatregelen. Zo heeft het een warmte- en koudeopslag in de bodem. Verder is het kantoorgedeelte in ‘Loft-stijl’ gebouwd. Dit betekent: veel ruimte voor licht en flexibel in te delen ruimtes. Wat betreft verlichting wordt gebruikgemaakt van softe buitenverlichting en een programmeerbaar lichtsysteem. Ook aan ecologie is gedacht. Zo is een ecologische tuin aangelegd van 1.000 vierkante meter. Daarnaast zijn er diverse vogelkastjes rond het gebouw geplaatst.

Over Hitachi Data Systems

Hitachi Data Systems levert informatietechnologie, diensten en oplossingen waarmee organisaties hun IT-kosten kunnen verlagen, hun reactiesnelheid kunnen verbeteren en kunnen innoveren op basis van informatie, om een verschil te maken in de wereld. Klanten van Hitachi Data Systems zien een duidelijke ROI en een positief effect op de business. Hitachi Data Systems telt wereldwijd ruim 6.300 werknemers en is actief in ruim 100 landen en regio’s. ’s Werelds grootste organisaties vertrouwen op de producten, diensten en oplossingen van Hitachi Data Systems, waaronder ruim 70% van de Fortune 100 en ruim 80% van de Fortune Global 100 bedrijven. Kijk voor meer informatie op http://www.hds.com/nl/.

Trots op het resultaat
Kadans Nederland B.V. ontwikkelde het gebouw voor Hitachi. Hercuton zorgde voor de realisatie van een duurzaam gebouw, dat tevens ruimte moest bieden voor de groei van Hitachi. Daarnaast is het voor Hitachi een voorwaarde om fijn te kunnen werken in het gebouw en om klanten prettig te kunnen ontvangen. “Het mooie aan dit proces was dat de duurzame ambities gedurende het bouwproces steeds hoger werden”, aldus Walter Ising van Kadans Nederland. “Niet alleen wat betreft de grote maatregelen zoals het zonnedak, maar er was ook aandacht voor de ‘kleine’ dingen, zoals goede fietsenstallingen en stickers op de bedieningsknoppen van de toiletten. Uiteindelijk zijn we met z’n allen heel trots op het eindresultaat.”

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’