Geelen Counterflow behaalt hoogste BREEAM-NL score ooit voor ontwerp kantoor

Machinebouwer Geelen Counterflow uit Haelen heeft op 13 november tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd’ congres in Maastricht een vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat behaald voor het ontwerp van haar nieuwe kantoor. Directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow ontving het duurzaamheidscertificaat uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council. Het is een bijzondere prestatie: het ontwerpteam behaalde een score van 94,19 %, de hoogste score die ooit in Nederland is behaald.

Het nieuwe kantoor voor 50 medewerkers wordt volledig gebouwd met prefab wanden en vloeren van onverlijmd massief hout uit het Zwarte Woud. Waar mogelijk zijn verder “Cradle To Cradle” gecertificeerde bouwmaterialen toegepast.

Duurzame maatregelen

Door te bouwen volgens de Passief-Huis richtlijnen en dankzij de 330 zonnepanelen op het dak wekt het kantoor 50% meer duurzame energie op dan het totale energieverbruik voor verwarmen/koelen, ventilatie, verlichting, servers, PC’s, copier/printers en telefonie. Dit kon worden bereikt dankzij koudebrugvrije detaillering, brede hoge raamopeningen met drievoudige beglazing, zuidoriëntatie met externe zonwering, daglichtgestuurde led-verlichting, luchtdicht ontwerp met balansventilatie, Ba-Opt klimaat beheersing, aardwarmtesondes en zonnecollectoren. Het overschot aan zonne-energie zal op de eigen productielocatie worden gebruikt voor onder andere het opladen van heftrucks en het lasersnijden van roestvrijstaal. Regenwater wordt hergebruikt voor het spoelen van toiletten en rondom het pand zijn ecologische maatregelen getroffen om de biodiversiteit te bevorderen.

Positieve invloed werkomgeving

Het ontwerp en de selectie van bouwmaterialen zijn gericht op een comfortabel en gezond binnenklimaat met veel daglicht en een minimaal risico op uitdamping van schadelijke stoffen. Er is alles aan gedaan om het risico op verzuim te minimaliseren en te zorgen voor een werkomgeving die de communicatie en samenwerking tussen alle afdelingen van het bedrijf stimuleert.

Bouwen in eigen beheer

Geelen Counterflow bouwt het kantoor van 2400 m2 in eigen beheer, direct met het ontwerpteam en de onderaannemers. Door de gedetailleerde voorbereiding en een duidelijke splitsing van verantwoordelijkheden, zowel in werkzaamheden als in de tijd, kan uitermate efficiënt en snel worden gebouwd met minimale kwaliteitskosten. Mede daardoor zijn de bouwkosten niet significant hoger dan voor een kantoor dat op traditionele wijze wordt ontworpen en gebouwd. De meerkosten van de moderne energietechnieken verdienen zich binnen 10 jaar terug.

Grenzen verleggen

Opdrachtgever Sander Geelen: ”We zullen komende jaren onze grenzen moeten verleggen om deze planeet voor de mens leefbaar te houden. Dit kantoor laat zien dat dit goed mogelijk is, zonder compromissen op het gebied van uitstraling of comfort en met een goed rendement. Voorwaarde is wel dat je investeert met oog voor de lange termijn.”

Annemarie van Doorn: “Geelen Counterflow kan trots zijn op dit unieke resultaat, de hoogste BREEAM-NL score ooit voor een ontwerp. Weer een eindgebruiker die een duurzaam voorbeeld stelt en durft te investeren zonder dat ze het morgen al hoeft terug te verdienen.”

Ontwerpteam

Het ontwerpteam bestaat uit de architecten Rob Wolfs en Ron Hochstenbach van Architectenbouwmeesters, Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf als installatie- adviseur, Ad van de Ven als adviseur BREEAM-NL Expert, Jos Wagemans als bouwmanager en Sander Geelen als opdrachtgever. Oplevering is gepland in december 2014.

Over Geelen Counterflow

Geelen Counterflow is wereldwijd markleider in tegenstroom drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie. Het familiebedrijf met 90 medewerkers ontwikkelt de technologie zelf en bouwt de machines geheel in eigen beheer in haar fabriek in Haelen. Ruim 80% van de omzet wordt geëxporteerd. Tot de klantenkring behoren de grootste voedingsmiddelenfabrikanten van Europa, Azië, Noord en Zuid Amerika.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria