

Betrek de Green Building Councils (GBC’s) en benut certificeringssystemen zoals BREEAM bij de EU Taxonomie. Dat is de nadrukkelijke oproep van het EU Platform on Sustainable Finance. Het adviesorgaan van de Europese Commissie bracht recent een rapport uit voor de update van de EU Taxonomie. Dit systeem van de Europese Unie (EU) bepaalt welke financiering als ‘groen’ mag worden bestempeld. Omdat de gebouwde omgeving een sleutelrol speelt in het behalen van klimaatdoelen, is de actualisatie van de EU Taxonomie van groot belang voor de bouw- en vastgoedsector.
Voor het rapport verzamelde het EU-platform ervaringen via onderzoek, consultaties en platformleden, onder wie Julie Emmrich, Sustainable Finance Lead bij World Green Building Council. De volgende aandachtspunten die naar voren komen in het rapport zijn van belang voor Dutch Green Building Council (DGBC):
De aanbevelingen voor meer harmonisatie sluiten aan bij de visie van DGBC, in 2008 opgericht om te werken aan een internationale taal voor duurzaamheid. Het EU-platform adviseert om certificeringssystemen als BREEAM, DGNB en LEED te gebruiken binnen de EU Taxonomie.
De EU Taxonomie is een Europese wet, zonder nationale implementatie zoals bij de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Daarom kunnen interpretaties een rol spelen. Omdat veel criteria multi-interpretabel zijn, heeft DGBC een handreiking opgesteld voor de toepassing van de EU Taxonomie in Nederland. Hierin focussen we op de economische activiteiten voor de bouw- en vastgoedsector waarover gerapporteerd kan worden.
Ook de BREEAM-NL richtlijnen zijn sinds de meest recente update in lijn met de EU Taxonomie. Duurzaamheidsdatapunten en onderliggende normen zijn niet altijd identiek of beschikbaar. Zelfs wetgeving die van de EU afkomstig is, kan verschillen of nog in ontwikkeling zijn, waardoor er verschillen bestaan tussen de EPBD en de EU Taxonomie. Het is daarom goed om te benadrukken dat het bij deze taxonomie gaat om groene financiering die voldoet aan het 1,5-gradentraject. De criteria vanuit de EU Taxonomie zijn strikter dan die van de EPBD, die voor de gehele bouw geldt als wettelijke minimumeis.
Om klimaatdoelen te behalen, is de gebouwde omgeving met een aandeel van 40% in de totale CO₂-uitstoot binnen de EU zeer belangrijk. Binnen de EU Taxonomie is CO₂-reductie een hoofddoel. Het Platform ziet hierbij ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld door het vaststellen van een einddoel en een CO₂-reductiepad naar dat doel, zoals DGBC met Paris Proof heeft gedaan. DGBC startte het Paris Proof-programma om mismatch tussen theoretisch en werkelijk gebruik aan te pakken en heeft daarna de koppeling gelegd met CO2-reductiedoelen. De markt werkt nu met deze Paris Proof-doelen en reductiepaden, vooral in de financiële en vastgoedsector.
Naast operationele emissies laat de bouw ook een grote footprint achter door het bouwproces zelf: de materiaalgebonden CO₂. Het platform wijst er daarom op dat de EU Taxonomie ook eisen moet stellen aan materiaalgebonden emissies. Dit zou duurzaam materiaalgebruik stimuleren en leidt ertoe dat partijen renovatie verkiezen boven nieuwbouw. Eerder werd de EPBD al uitgebreid naar materiaalgebonden emissies, met het opnemen van een artikel over Life-Cycle Global Warming Potential (GWP) in EPBD IV. Deze Europese richtlijn heeft als overkoepelend doel het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen. Het platform ziet de noodzaak om tot een EU-brede methode voor Whole Life Carbon (WLC) te komen, in lijn met de EPBD. De aard van de taxonomie is dat de doelen van de Taxonomie hoger liggen dan de EPBD IV wetgeving, met het advies om per 2030 GWP-grenswaarden op te nemen voor nieuwe gebouwen.
Het EU-platform stelt daarnaast voor om gebruik te maken van het netwerk van GBC’s. Deze hebben jarenlange ervaring met het meetbaar maken van duurzaamheid, met name de GBC’s die een eigen duurzaam bouwen-certificeringssysteem hanteren of beheren, zoals DGBC met BREEAM-NL. GBC’s delen steeds meer ervaringen op Europees en internationaal niveau, via werkgroepen over de taxonomie, Whole Life Carbon en Net Zero. Door de EU- en andere taxonomieën zien we dat de erkende certificeringssystemen, mede op aandrang van de financiële sector, wereldwijd steeds meer naar elkaar toe groeien.
Het EU Platform on Sustainable Finance is een adviesorgaan van de Europese Commissie. De wens om duurzaamheidscriteria beter op elkaar af te stemmen en rapportages te vereenvoudigen leeft sterk bij de Commissie. Dat was eerder de aanleiding om de Omnibusverordening aan te kondigen, waarmee het Parlement op 3 april heeft ingestemd. “Dat ging helaas gepaard met uitstel en het verlagen van ambities. Vanuit DGBC zullen we deze ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen en zullen we via de programma’s en met BREEAM blijven aansluiten op de EU-wetgeving, om tot een efficiënte verslaglegging te komen, met een hoge en noodzakelijke ambitie”, stelt Martin Mooij, Programmamanager Paris Proof en Manager Certificering bij DGBC.