Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen

De wedstrijden voor schoonspringen, schoonzwemmen en de kwalificaties van waterpolo worden tijdens de Spelen deze zomer gehouden in het nieuwe Aquatics Centre. Dit zwemcentrum, dat werd ontworpen door de Nederlandse ontwerpstudie VenhoevenCS en het Franse Ateliers 2/3/4/, is nu voltooid.

Het Aquatics Centre is het enige permanente nieuwe gebouw voor de Spelen van 2024. Het innovatieve project is een belangrijke investering in de toekomst van de Parijse voorstad Saint-Denis en de metropoolregio van Parijs.

Duurzaam ontwerp

Het Aquatics Centre zet een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Het gebouw is harmonieus geïntegreerd in zijn omgeving en sober in energie- en waterverbruik. Door het gebouw zo compact mogelijk te maken is er maximaal ruimte gecreëerd voor natuur en biodiversiteit.

Voor de hoofddraagconstructie van het Aquatics Centre is hout gebruikt, een belangrijk biobased bouwmateriaal. Door de gehele constructie van de zwemhal in hout uit te voeren is twee keer zo veel biobased materiaal toegepast dan was vereist. Het houten ‘hangdak’ is parametrisch ontworpen met een minimale constructiehoogte. 

Minder lucht te verwarmen

De vorm van het dak wordt bepaald door zichtlijnen van de tribune naar de bassins en door de hoogte boven de 10 meter hoge duiktoren, conform wedstrijdreglement. Het resultaat is een dak dat hoog is waar nodig en laag waar mogelijk. Door de curve in het dak vermindert het volume aan lucht in het gebouw; een enorme hoeveelheid lucht die gedurende de gehele levensloop dus niet verwarmd hoeft te worden.

Frankrijks grootste stedelijke zonnepark

Energieverbruik is een van de grote uitdagingen voor zwembaden, vanwege de waterbehandeling en de hoge temperatuurvereisten. Door de vraag naar energie te verminderen en een slim energiesysteem te creëren, kan 90 procent van de benodigde energie worden geleverd door hernieuwbare of teruggewonnen energie. Bovendien draagt het dak het grootste stedelijke zonnepark in Frankrijk en dekt het 20 procent van alle benodigde elektriciteitsproductie. 100 procent van de door het zonnedak geproduceerde energie wordt direct op locatie gebruikt.  

De permanente tribunestoelen zijn door een lokaal bedrijf speciaal voor het stadion ontworpen en gemaakt van gerecycled plastic afval uit de buurt.

‘Meer creëren met minder’

Cécilia Gross is architect partner bij VenhoevenCS. Ze vertelt; “Ons doel was om meer te creëren met minder: minder volume, minder materialen, minder energie, meer verbinden, meer inspireren om te sporten, meer natuur, meer flexibiliteit, meer schoonheid. Het resultaat is een aanjager van de stedelijke vernieuwing van Saint-Denis, een sobere en krachtige architectuur, maar vooral een plek waar iedereen zich welkom voelt.”   

Topsport 

Tijdens de eerste levensfase, de Spelen, draait alles in het Aquatics Centre om topsport op het allerhoogste niveau. Voor de Paralympische Spelen fungeert het complex als trainingsfaciliteit voor de zwemteams. Tijdens de Spelen bieden de tribunes plaats aan 5.000 bezoekers – 3.000 zitplaatsen zijn permanent. Het is daarmee het grootste competitiezwembad van Frankrijk. De andere helft van de tribunes is de- en remontabel. Deze worden na de Spelen weggehaald om plaats te maken voor 3 padelbanen. Er is altijd de mogelijkheid om de tribune weer terug te bouwen naar 5.000 zitplaatsen.

Voor de buurt

Het Aquatics Centre is een uniek ontwerp, omdat het zich niet alleen op topsport richt, maar met name een sociaal en sportief centrum voor de buurt zal zijn. Het ontbrak in Noord-Oost-Parijs aan zwemfaciliteiten. In het Aquatics Centre kunnen kinderen uit de buurt leren zwemmen. Cruciaal, omdat op dit moment de helft van de kinderen in deze wijk niet kan zwemmen. De introductie van twee gecombineerde bassins van variabele grootte, met verplaatsbare wanden en vloeren, zorgt voor optimaal, variabel, gebruik.

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie