DGBW: ‘Omarm je eigen onzekerheid om beter te worden’

‘Passie, focus en samenwerking’, dat zijn volgens Marit Bouwmeester, Olympisch kampioen zeilen, de topsporteigenschappen waarvan het bedrijfsleven kan leren. Maar dat is niet het enige. Volgens de meervoudig wereldkampioene is juist onzekerheid een belangrijk facet in het leven van een topsporter. “Je moet je onzekerheid juist omarmen om op die manier beter te worden.” Die uitspraken deed Bouwmeester tijdens de DGBW-sessie De Groene Bank met Bram Adema van CFP Green Buildings.

Bekijk hier de uitzending DGBW: Op de groene bank
​​​​​​​


De bank was te smal om in deze coronatijd samen op neer te zetelen, daarom ontving Adema zijn gasten aan een circulaire tafel. Naast Bouwmeester schoven Prins Carlos de Bourbon de Parme van Ex’tax, Arthur van Schayk van Remeha, Roel van Bilt van Rabobank Real Estate Finance en Ben Woldring van gaslicht.com aan.

Andere belastingen

Prins Carlos de Bourbon de Parme haakte meteen in op de inspirerende woorden van de zeilster. “Je merkt dit ook in de medische wereld, veel mannelijke artsen durven geen vragen te stellen door angst om kwetsbaar te zijn. Vrouwelijke artsen hebben dat minder, en omdat die vrouwen leren, zie je daar betere resultaten.” Vragen stellen en zaken aan de kaak stellen, doet De Bourbon de Parme zelf ook met zijn bedrijf Ex’tax. Daarmee is zijn voorstel om belasting te heffen op natuurlijke hulpbronnen en vervuiling en de inkomsten te gebruiken om de belastingdruk op arbeid te verlagen en de (sociale) uitgaven te verhogen. Hij geeft aan dat weinig partijen durfden instappen, maar Finland nu als eerste de stap durft te zetten. En dat hij nu bezig is met Luxemburg en Nederland.

Verwarming zonder gas

Een ingrijpende verandering staat ook bij Remeha voor de deur. De verwarmingsinstallateur heeft vanzelfsprekend veel met gas te maken. Hij vertelt hierbij dat ze simpelweg invulling moeten geven aan elektrische alternatieven en vooral dat de transitie zo belangrijk is. “Er moet goed gekeken worden naar het verbeteren van al bestaande technieken. Zoals een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel en hiermee veel efficiënter en duurzamer werkt.”

Consument kiest

Om die energietransitie vorm te geven is de consument ook aan zet. Ben Woldring van gaslicht.com komt aan het woord. Via dat internetplatform kunnen consumenten zelf een energieleverancier kiezen. En er zijn daarbij veel verschillen in het aanbieden van bijvoorbeeld groene stroom. “Dat is meer dan grijs en groen”, zegt hij. En de ondernemer probeert zijn platform nu zo in te richten zodat de consument de juiste keuze maakt.

Banken groen

Ook de banken staan voor een keuze, zoals de Rabobank. Roel van de Bilt van de Real Estate Finance-afdeling van de voormalige Boerenleenbank vertelt over hoe zij de keuze voor groen maken. “Iedere bank moet groen zijn, het moet de norm voor een bank zijn om dit mee te nemen. We moeten er niet van profiteren als probleem, maar als kans.” Een opmerking waar een topsporter zich in zou kunnen vinden.

DGBC-partners

CFP Green Buildings | Rabobank

Professionals

Bram Adema

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'