DGBW: met adaptieve techniek twintig jaar vooruit kijken

Met techniek de groene transitie van de gebouwde omgeving ondersteunen, dat is het doel van Chess. Han Bak van de organisatie vertelde over die ambitie tijdens de bijeenkomst tijdens de Dutch Green Building Week. 

Waar staan we met onze technologische ontwikkeling over twintig jaar? Eigenlijk kan niemand die vraag beantwoorden. Ook bij Chess kunnen ze die vraag niet nu al beantwoorden. Wel kan je er al op inspelen, is de kern van het verhaal van Han Bak. De sleutel ligt in het adaptieve vermogen van hun techniek. 

Sensoren

Chess gebruikt veel sensoren om de verschillende elementen binnen het gebouw te meten en sturen (temperatuur, licht, ventilatie etc). Dit proberen zij ook te combineren door bijvoorbeeld slimme zonwering, maakt Bak duidelijk. Wanneer er een warmtevraag is, zal het systeem eerst kijken of de ruimtes de zon de ruimtes kan verwarmen voordat de verwarming aan slaat.

Diepte in

Een belangrijk partner van Chess is Verosol. Verosol produceert slimme zonneschermen. Samen met het publiek, lichtadviseurs en aannemers die betrokken zijn bij projecten op verschillende niveaus, duiken Chess en Verosol de diepte in. Daarbij kwam niet alleen de installatie aan bod, maar ook de levering van verlichtingssystemen.

DGBC-partners

Mymesh

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen