DGBW: met adaptieve techniek twintig jaar vooruit kijken

Met techniek de groene transitie van de gebouwde omgeving ondersteunen, dat is het doel van Chess. Han Bak van de organisatie vertelde over die ambitie tijdens de bijeenkomst tijdens de Dutch Green Building Week. 

Waar staan we met onze technologische ontwikkeling over twintig jaar? Eigenlijk kan niemand die vraag beantwoorden. Ook bij Chess kunnen ze die vraag niet nu al beantwoorden. Wel kan je er al op inspelen, is de kern van het verhaal van Han Bak. De sleutel ligt in het adaptieve vermogen van hun techniek. 

Sensoren

Chess gebruikt veel sensoren om de verschillende elementen binnen het gebouw te meten en sturen (temperatuur, licht, ventilatie etc). Dit proberen zij ook te combineren door bijvoorbeeld slimme zonwering, maakt Bak duidelijk. Wanneer er een warmtevraag is, zal het systeem eerst kijken of de ruimtes de zon de ruimtes kan verwarmen voordat de verwarming aan slaat.

Diepte in

Een belangrijk partner van Chess is Verosol. Verosol produceert slimme zonneschermen. Samen met het publiek, lichtadviseurs en aannemers die betrokken zijn bij projecten op verschillende niveaus, duiken Chess en Verosol de diepte in. Daarbij kwam niet alleen de installatie aan bod, maar ook de levering van verlichtingssystemen.

Participanten

Chess

Gerelateerd

Annemarie van Doorn spreekt op BT Event

Annemarie van Doorn spreekt op BT Event

Jeroen Stegehuis van Greenbase in Adviesgroep BREEAM-NL Gebied

Jeroen Stegehuis van Greenbase in Adviesgroep BREEAM-NL Gebied

'BREEAM-NL methodiek ook geschikt maken voor monumenten'

'BREEAM-NL methodiek ook geschikt maken voor monumenten'