DGBW Dag 3 | Minisymposium energieopwekking aan de gebouwschil

De gebouwde omgeving energiepositief maken. Een flinke uitdaging, maar wel een die TNO gretig met beide handen aanpakt. Tijdens het minisymposium in Delft toonde TNO hoe het samen met partners op innovatieve wijze werkt aan oplossingen rond energieopwekking aan de gebouwschil. Het mondde uit in een inspirerende middag bestaande uit een plenaire sessie en aansluitende demo’s op verschillende locaties. Zo begon de dag op de BouwCampus en werd er afgesloten met een rondleiding op TNO’s Materiaal Energie en Constructies-Bouwlab. 

Marloes van Heteren van Solarix architecten legt het belang uit van designzonnepanelen. “Klanten kunnen hiermee ook hun gevels voorzien van zonnepanelen, als aanvulling op zonnepanelen voor op het dak.” Een belangrijk verschil met de traditionele zonnepanelen is dat ze er uiteraard anders uit moeten zien. In de toekomst wil Solarix prefab-zonnepanelen produceren, die eenvoudig kunnen worden verwerkt en direct energieproducerend zijn.

Efficiënte manier

Ook in het verhaal van Marcel Cloosterman van Holland Solar speelt de zon een cruciale rol. Het bedrijf focust zich op zonnewarmte. Cloosterman benadrukt dat zonnewarmte de efficiëntste manier is voor het opwekken van duurzame energie, maar liefst 475 kWh/m2. “Daarbij is het efficiënt om zonnewarmtesystemen direct in het ontwerp mee te nemen, in plaats van later aan een constructie toe te voegen”, legt hij de aanwezigen uit. “Op architectonisch niveau is het dan ook gemakkelijker om de systemen mooi te verwerken.”

Aangenaam wonen

Comfort is een belangrijk element in de verwerking van de woonelementen die Emergo produceert. Emergo levert al prefab daken en muren maar gaat nu ook aan de slag met geïntegreerde zonnepanelen in hun elementen. Hendril-Jan Weggeman legt uit uit dat de huizen en kantoren die aangepakt worden niet worden gezien als een technisch object, maar als een huis of kantoor waar mensen in wonen of werken. “Bewoners zitten niet te wachten op een energiefrabriek, maar een comfortabele woning waarin men aangenaam kan wonen.”

Partners

TNO

Gerelateerd

DGBC vertaalt maatschappelijke missie naar aangescherpt MVO-beleid

DGBC vertaalt maatschappelijke missie naar aangescherpt MVO-beleid

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

500 nestkasten voor vogels en vleermuizen in nieuwbouwwijk Berckelbosch Eindhoven

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'

'Vestigingen laten overschakelen op ledverlichting had gisteren al gekund'