Denk mee over conceptcriteria circulair bouwen in EU Taxonomie

Circulariteit is een van de zes klimaatdoelen in de EU Taxonomie. De eisen voor circulair bouwen krijgen steeds verder vorm. Een aantal conceptcriteria is aangepast en vernieuwd. Wat zijn de grootste veranderingen en hoe toepasbaar zijn deze criteria voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector?

Eerder zijn conceptcriteria voor nieuwbouw en renovatie gepubliceerd. De richtlijn voor de levenscyclusanalyse is aangepast. Waar eerst op alle milieu-indicatoren zou worden getoetst, schrijft de nieuwe concepteis voor dat er alleen de CO2-voetafdruk tijdens de hele levensduur in kaart wordt gebracht. Hier is nog geen waarde of grens aan gesteld, alleen rapporteren over de emissies lijkt voorlopig genoeg om aan de EU Taxonomie te voldoen. Nieuw zijn de specifieke criteria voor materiaalgebruik, die straks mogelijk van toepassing zijn op nieuwbouw. 

Materiaalgebruik grootste uitdaging en vraagteken 

De eisen voor materiaalgebruik brengen de grootste uitdagingen en meeste vraagtekens met zich mee. Eerder werd gesteld dat vijftien procent hergebruikte materialen moesten worden toegepast, vijftien procent gerecycled en twintig procent hergebruikt, gerecycled of hernieuwbaar moest zijn.  

De nieuwe concepteis omvat een maximaal percentage primaire grondstoffen voor verschillende materiaalsoorten. Denk aan maximaal dertig procent voor metalen en vijftig procent voor plastic, gemeten in massa per kilogram. Deze eis heeft als doel om het gebruik van primaire grondstoffen en nieuwe materialen te beperken. De vraag is of de doelen en percentages haalbaar zijn, dat moet worden onderzocht. 

Los daarvan ontbreken circulaire strategieën als refuse en reduce, of de keuze voor duurzamere en biobased bouwmaterialen. Ook voor biobased materialen wordt een doel gesteld, van maximaal tachtig procent primaire grondstoffen. Dit betekent dat biobased materialen voor twintig procent hergebruikt of gerecycled zouden moeten zijn, dat is een bijzondere doelstelling voor hernieuwbaar. 

Gebouwpaspoort verplicht 

De criteria voor afvalvermindering en ontwerpprincipes blijven voorlopig hetzelfde. Minimaal negentig procent van het bouw- en sloopafval moet worden hergebruikt of gerecycled, en circulaire principes als adaptiviteit, flexibiliteit en losmaakbaarheid moeten in ieder ontwerp worden toegepast. Verder wordt een gebouwpaspoort verplicht als je aan de EU Taxonomie wil voldoen.  

Aanbevelingen voor Brussel 

Veel criteria zijn op meerdere manieren te interpreteren of vragen om een vertaling naar de lokale situatie. DGBC werkt aan de vertaling naar de Nederlandse situatie. Climate Positive Europe Alliance en verschillende Green Building Councils, waaronder DGBC, onderzochten of de criteria voor circulariteit haalbaar zijn voor de Europese en Nederlandse markt.  

Bekijk het rapport en de analyse 

Geef feedback

Alle taxonomiecriteria voor circulariteit zijn nog niet definitief. Tot 3 mei kunnen we gezamenlijk aanbevelingen sturen naar Brussel. In hoeverre zijn de criteria toepasbaar en leiden deze tot een circulaire bouweconomie? We zijn benieuwd naar jouw ideeën. Denk mee over de nieuwe Europese spelregels voor circulair bouwen en stuur jouw feedback op de conceptcriteria naar communicatie@dgbc.nl 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'