BREEAM-NL viert tiende verjaardag

BREEAM-NL bestaat in 2019 tien jaar. Sinds de oprichting zijn met het duurzaamheidsinstrument al miljoenen vierkante meters aan vastgoed, gebied en sloopprojecten gecertificeerd.

Het begon allemaal op 8 september 2009 toen de eerste Nederlandse versie van BREEAM-NL Nieuwbouw het levenslicht zag. In de jaren die volgden zijn daar BREEAM-NL In Use, BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling en BREEAM-NL Sloop en Demontage aan toegevoegd. BREEAM-NL is daardoor inmiddels uitgegroeid tot hét duurzaamheidsinstrument in de gebouwde omgeving.

400 certificaten per jaar

De impact van BREEAM-NL is vooral in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Inmiddels zijn er meer dan duizend gebouwen gecertificeerd en alleen al in 2018 werden er 400 certificaten overhandigd. De verwachting is dat met name door de portfolio-aanpak het aantal gecertificeerde projecten enorm zal toenemen. En dat is hard nodig volgens Edwin van Noort, manager certificering. “Als we aan de Parijse klimaatdoelenstellingen willen voldoen, moeten we in totaal 600 miljoen vierkante meter verduurzamen, waarbij woningen nog niet zijn meegerekend.”

Omarming door de markt

Iconische projecten werden in de afgelopen jaren met BREEAM-NL gecertificeerd. Zo behaalde The Edge in 2014 voor het oplevercertificaat een score van 98,36% (versie 2010), een prestatie die wereldwijd aandacht kreeg. Twee jaar later wist Geelen Counterflow een score van 99,94% (versie 2011) te behalen, waardoor het op dit moment nog altijd het hoogst scorende kantoorgebouw ter wereld is. Havenbedrijf Moerdijk nam onlangs een indrukwekkende 2635 hectare onder de loep met BREEAM-NL Gebied en Altera Vastgoed liet in 2018 maar liefst 90 retailobjecten met BREEAM-NL In-Use certificeren. En tijdens de Internationale BREEAM Awards is er geregeld succes afkomstig van Nederlandse bodem. Zo nam Unilever dit jaar in Londen twee van de felbegeerde awards in ontvangst.

“Deze voorbeelden geven aan dat BREEAM-NL inmiddels door de markt wordt herkend en erkend als hét instrument om op een objectieve manier de duurzaamheid van een pand of gebied inzichtelijk te maken”, aldus Van Noort. “Doordat we de Beoordelingsrichtlijn (BRL) blijven updaten, toont een organisatie die voor BREEAM-NL kiest ambitie en verkrijgt het waardevolle inzichten.”

Implementatie nieuwe thema’s

Het verkrijgen van nieuwe inzichten is de rode draad binnen BREEAM-NL. En daarom zit DGBC niet stil aan de ontwikkelingskant. De komende jaren zal er door DGBC worden gekeken naar de integratie van de thema’s Paris Proof, Klimaatadaptatie, Gezondheid en Circulariteit. Het afgelopen jaar is rondom het thema Circulariteit een eerste stap gezet met het uitbrengen van het rapport: A Framework for Circular Buildings, Indicators for a possible inclusion in BREEAM. Van Noort vertelt daarover: “Dergelijke onderzoeken willen we in de komende jaren ook op de drie andere thema’s loslaten, uiteraard in samenwerking met de markt.”

Derde Nationaal BREEAM Congres

Die vier thema’s vormen ook de fundering van het programma van het derde Nationaal BREEAM Congres. De editie van 2019 vindt plaats op 16 april in het Atlasgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven. Daarnaast wordt er vanwege de tiende verjaardag van BREEAM-NL een extra dik jubileummagazine uitgebracht, waarin er nog verder op die thema’s wordt ingezoomd.

BREEAM Supporters

Het tienjarig bestaan is ook meteen het startschot voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met BREEAM-NL. Zo kunnen partijen nu ook officieel BREEAM-NL Supporter worden. Alklima, Interface en CFP hebben zich inmiddels officieel aan BREEAM-NL verbonden.

Gerelateerd

Binnenhof Den Haag

Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

Ronald Huikeshoven

Ronald Huikeshoven vertrekt als bestuurslid van DGBC