Bouwleiders uit heel Europa lanceren EU-beleidsroutekaart naar klimaatneutrale gebouwen in 2050

World Green Building Council (WGBC) heeft vandaag een gedurfd nieuw beleidsplan voor de Europese Unie gelanceerd om sneller vooruitgang te boeken bij het CO2-neutraal maken van de gebouwde omgeving. 

De EU Policy Roadmap is ontwikkeld met de steun van een coalitie van meer dan 35 toonaangevende organisaties in het project #BuildingLife van WGBC en de eerste in zijn soort op EU-schaal. Via meerdere beleidsroutes worden de CO2-emissies van de gebouwde omgeving van de hele levenscyclus van een gebouw aangepakt. 

De roadmap zal worden gelanceerd tijdens een conferentie die is bijgewoond door EU-beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de hele bouwsector. Ciaran Cuffe, lid van het Europees Parlement en rapporteur voor de huidige herziening van de richtlijn rond de energieprestatie van gebouwen, reageert in een keynote op de routekaart en de sleutelrol van gebouwen in de aanpak van klimaatverandering. 

Kijk hier de livestream van het event 

 

Hoe de routekaart de EU tot actie aanzet 

In de routekaart staat een tijdspad met aanbevolen acties voor EU-beleidsmakers om gebouwen voor 2050 sneller CO2-neutraal te maken. Hierbij wordt zowel de CO2-uitstoot van de exploitatie van gebouwen aangepakt, als de verborgen impact van de uitstoot van materialen en de bouw. 

Een groot deel van het Europese gebouwenbestand is oud en inefficiënt en de Europese Commissie heeft erkend dat het renovatietempo ten minste moet verdubbelen. In de roadmap van WGBC staat dat er dringend behoefte is aan ambitieuze beleidsmaatregelen en financiële steun om energie-efficiënte verbeteringen van gebouwen mogelijk te maken. 

Daarnaast worden gebouwen nog steeds gebouwd met materialen met een hoge co2-uitstoot. Daarom bevat de routekaart een reeks aanbevelingen over hoe het EU-beleid de berekening en regulering van emissies gedurende de hele levenscyclus van een gebouw kan afdwingen. De roadmap noemt ook maatregelen die de circulariteit van bouwmaterialen zullen verbeteren. 

Als de CO2-uitstoot van gebouwen tijdens hun volledige levensduur niet wordt aangepakt, raakt binnen enkele jaren het Europese CO2-budget op. Daarmee zal de doelstelling van de EU Green Deal om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, ver buiten bereik komen. 

Vier beleidsroutes om de gebouwde omgeving van de EU CO2-neutraal te maken 

De aanbevelingen in de roadmap zijn ontwikkeld met belangrijke bedrijfsnetwerken en brancheorganisaties, alsook milieu-ngo's en stedelijke netwerken. De roadmap, die loopt van nu tot 2050, bevat mijlpalen voor de manier waarop het EU-beleid en de regelgeving voor de bouwsector moeten worden aangescherpt. Het verslag is onderverdeeld in vier belangrijke beleidstrajecten:  

  • Bouwvoorschriften
  • Afval en Circulariteit
  • Duurzaam inkopen
  • Duurzame financiering

Het bevat adviezen over hoe de EU, de nationale en de regionale beleidsmakers op één lijn kunnen komen in wat zij van het bedrijfsleven vragen.  

Om een doeltreffende samenwerking met de particuliere sector te waarborgen, wordt in de roadmap ook aangegeven hoe bedrijven de uitvoering van de roadmap kunnen ondersteunen. 

Download de volledige EU Policy Roadmap 

Meer info over Building Life 

Hier lees je meer informatie over #BuildingLife. Wil je ook in Nederland bijdragen aan een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies? Onderteken dan de intentieverklaring van DGBC of ga aan de slag met de Nederlandse roadmap Whole Life Carbon in jouw organisatie. 

Overige partners

World Green Building Council

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen