Webinar Spaarconstruct

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

In 2020 heeft de EIB een berekening gemaakt van de verduurzamingsopgave op basis van de Paris Proof normering. Dit kwam uit op 34 miljard euro, een behoorlijk bedrag waar niemand eigenaarschap over neemt.

DGBC heeft in samenwerking met experts deze berekening versimpeld waardoor je op basis van het aantal m2 en de resterende tijd tot 2050 tot meer behapbare getallen komt; gemiddeld 9,- euro per m2 per jaar voor een eigenaar en voor een huurder. Dat lijkt een stuk realistischer. Met bijkomend voordeel dat eigenaar en huurder gezamenlijk voor de opgave verantwoordelijk worden gehouden en het splitincentive kan worden overwonnen (met de juiste afspraken).    

De afgelopen twee jaar is dit idee verder uitgewerkt. Samen met bouw- en vastgoedrecht kantoor Dudok hebben we gekeken naar de mogelijkheden van een spaarconstruct en hoe dit ondersteund kan worden met wetgeving. We zijn uitgekomen op het simpele middel van een VVE (geldende wetgeving). Een VVE is wettelijk verplicht om de kosten voor meerjarenonderhoud te begroten en te reserveren. Dit zou ook kunnen gelden voor het wettelijk verplichten van een verduurzamingsplan (renovatiepaspoort in nieuwe EU-wetgeving) en bijbehorende (spaar)budget gekoppeld aan het gebouw.  

Programma 

  • Introductie Yvette Watson, werkgroepvoorzitter Kantoren DGBC
  • Toelichting wetsvoorstel spaarconstruct, Dudok Bouw en Vastgoedrecht
  • Financiële en Waarde cases (Rob Klinkert PwC & Arjan van Eijk Colliers) 
  • Vragen
  • Vervolgstappen
  • Afsluiting 

Aanmelden

Aanmelden kan kosteloos via de inschrijfknop links. Het webinar vindt paats in zoom.