Nationaal BREEAM Congres 2018

Deze bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden.

Op dinsdag 20 maart 2018 zal voor de tweede keer het Nationaal BREEAM Congres plaatsvinden in Rotterdam. Dit jaarlijks terugkerende evenement is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over BREEAM-NL. Het thema van het congres is: Circulariteit meetbaar maken. 

Toonaangevende keynotes over de transitie naar circulariteit in de gebouwde omgeving en interactieve workshops - onder andere over lopend onderzoek naar het meetbaar maken van circulariteit binnen BREEAM. Inspirerende voorbeelden uit de BREEAM-praktijk zijn onderdeel van het programma. Het congres is zowel interessant voor mensen die nog weinig weten over het BREEAM-NL keurmerk, als voor BREEAM-NL Experts. 

Circulariteit meetbaar maken

Vanaf 09:00 uur bent u welkom om te netwerken met andere deelnemers en een kijkje te nemen bij de sponsoren. Om 09:30 uur start de dagvoorzitter het congres met een kort interview met directeur van DGBC Annemarie van Doorn. Opgevolgd door een presentatie van David Berg, directeur Schone Stad van de gemeente Rotterdam: welke rol pakt de gemeente bij het sluiten van cirkels in de stad? 

Architect Do Janne Vermeulen neemt de aanwezigen mee in de totstandkoming van HAUT, het hoogste houten woongebouw van Nederland dat is beloond met een BREEAM Outstanding Ontwerpcertificaat. Een unieke prestatie: nog nooit eerder in Nederland werd deze hoogste kwalificatie voor duurzaamheid toegekend aan een woongebouw.

Hierna is het woord aan Eva Gladek, oprichter en directeur van Metabolic. Zij neemt ons mee in een framework voor circulariteit in de gebouwde omgeving, helpt ons om boven het woud aan initiatieven en zienswijzen rond circulariteit uit te stijgen (Keynote in English). 

Vervolgens geeft Edwin van Noort, programmamanager bij DGBC, ons de laatste ins en outs over BREEAM. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en wat gaat er nog gebeuren.  

Na deze presentaties is het tijd voor inhoudelijke verdieping tijdens de workshops waarin diverse onderwerpen, allen gelieerd aan BREEAM en/of circulariteit, centraal staan. Per deelnemer kunnen twee workshops worden bijgewoond. Het is ook mogelijk om een wandeling/expeditie te volgen. Het volledige aanbod van is onderaan deze pagina te vinden.
Op 20 maart zelf kunt u een keuze maken uit de aangeboden workshops. 

Na de workshops vertelt Elphi Nelissen, voorzitter van de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie en hoogleraar Building Sustainability Technische Universiteit Eindhoven, over de noodzakelijke stappen onderweg naar een circulair bouw.

Tot slot zal Ruben Terlou ons meenemen naar de duurzaamheidsdynamiek in China: Hoe krijgt de transitie naar circulariteit in China vorm? Hoe wordt daar gestuurd en geprikkeld op gewenste ontwikkelingsrichting? Door middel van foto’s en film neemt hij ons mee in dit verhaal. 

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal 350 deelnemers. Deelnemen aan dit congres kost 349 euro (voor DGBC Participanten 261,75 euro). BREEAM-NL Experts die dit congres bijwonen, voldoen hiermee aan hun jaarlijkse educatieverplichting.

Sponsor worden?

Het is mogelijk om het Nationaal BREEAM Congres te sponsoren. Je hebt hiermee de mogelijkheid om je organisatie extra te profileren. Hiervoor hebben wij een interessant en financieel aantrekkelijk sponsorvoorstel opgesteld. Let op: we hebben slechts 10 sponsorpakketten beschikbaar. Sponsoring is enkel mogelijk voor DGBC Participanten. Klik hier voor het voorstel.

Vragen?

Mocht je vragen hebben over dit congres, dan kun je mailen naar academy@dgbc.nl.

Sponsoren 

De sponsoren van het BREEAM Congres 2018 zijn:

          

     

 

   

                   

Onderstaand vindt u het voorlopige programma.  

09:00 uur

Ontvangst & Kennisplein

09:30 uur

Start plenaire programma

09:35 uur

Kort interview met Annemarie van Doorn – directeur DGBC

09:50 uur

Circulaire stadsstromen in Rotterdam 

David Berg, directeur Schone Stad, Gemeente Rotterdam

10:00 uur

Overdragen voorzitterschap Adviesgroep BREEAM – NL In Use

 

Hans Copier en Claire van Staaij

10:10 uur

BREEAM Award 2018 winnaars

10:20 uur

HAUT, houten hoogbouw aan de Amstel

 

Do Janne Vermeulen, architect-directeur en oprichter Team V Architectuur

10:35 uur

Keynote: Metrics for Circularity in the Built Environment

 

Eva Gladek, CEO en oprichter Metabolic

11:05 uur

Ontwikkelingen BREEAM

 

Edwin van Noort, programmamanager DGBC

11:30 uur

Pauze 

11:45 uur

Workshops ronde 1

 

keus uit 5 workshops en 1 expeditie. 

13:00 uur

Lunch

14:00 uur

Workshops ronde 2

 

keus uit 5 workshops en 1 expeditie. 

15:30 uur

Vervolg plenair programma

15:35 uur

Meters maken in de bestaande bouw: PwC

15:45 uur

Transitie naar een circulaire bouweconomie

Elphi Nelissen, hoogleraar Building Sustainability Technische Universiteit Eindhoven en voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie, onderdeel van het rijksbrede programma 'Nederland Circulair in 2050'.

16:10 uur

Duurzaamheidstransitie in China

 

Ruben Terlou, documentairemaker, fotograaf en arts

17:00 uur

Afsluiting Congres

17:05 uur

Borrel

Dit programma is onder voorbehoud, er kunnen dus nog wijzigingen plaats vinden. 

 

Plenair programma

David Berg

David Berg is directeur Schone Stad, Stadsbeheer bij de Gemeente Rotterdam. Daarvoor was hij Hoofd van de afdeling Handhaving waar David verantwoordelijk was voor de aansturing van alle stadswachten in Rotterdam.  Ook was hij Hoofd van de afdeling Wijkveiligheid. De afdeling is onderdeel van de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam.

Eva Gladek

Eva is een industrieel ecoloog met grote passie voor duurzaamheid. Haar werk integreert kennis uit de natuur- en sociale wetenschappen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen in verschillende sectoren, van landbouw tot elektronica en informatie management. Eva begon haar wetenschappelijke carrière als moleculair bioloog, waarna zij aan de slag ging als wetenschapsjournalist en televisieproducent. Ze is een expert in technisch milieubeheer, zoals Life Cycle Assessment, Material Flow Analysis, en het toepassen van groene ontwerpprincipes. Momenteel is Eva verbonden aan Metabolic, alwaar zij oprichter en CEO is. Bij Metabolic worden instrumenten en technologieën ontwikkeld die mensen, gemeenschappen en organisaties helpen om een circulaire, regeneratieve economie op te bouwen.

Elphi Nelissen 

Prof.ir. Elphi Nelissen is hoogleraar Building Sustainability bij de Technische Universiteit Eindhoven en daarnaast als Decaan bestuurlijk verantwoordelijk voor de Faculteit Bouwkunde. Sinds januari 2016 is Elphi Nelissen daarnaast voorzitter van de Sociaal Economische Raad Brabant (SER-B) en lid van het College van Overleg van BrabantAdvies. Ze bekleedt een aantal nevenfuncties, zoals bijvoorbeeld het voorzitterschap van het TU/e Smart Cities Center en het bestuurslidmaatschap van SPARK Campus. In 2016 heeft Elphi Nelissen het initiatief genomen om binnen nu en vijf jaar een Slimme Wijk in Brabant te realiseren, waarin nieuwe, slimme technologie wordt geïntegreerd tot een duurzame, sociale en aantrekkelijke wijk. De wijk biedt de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe bouwmethoden, energieopwekking en opslag, vervoersconcepten en onderzoek te doen naar veiligheid en gezondheid.

Ruben Maes

Ruben Maes begon zijn carrière ooit als vicevoorzitter van de JOVD, maar veranderde daarna van koers en sloot zich aan bij Niet Nix, de aan de PvdA gelieerde beweging. Inmiddels is hij een veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider van debatten, symposia en conferenties. Daarbij combineert hij zijn journalistieke intuïtief met een goed gevoel voor sfeer. Maes geeft ook mediatrainingen en leidt anderen op om gespreksleider te worden. Na zijn studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden werkte Ruben bij een onderzoeksbureau, gericht op strategische advisering bij campagnes. Tevens werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur van PM Den Haag. In 2003 richtte Ruben zijn eigen bureau op onder de naam &MAES.

Ruben Terlou

Ruben Terlou is documentairemaker, fotograaf en arts. Hij studeerde Algemene Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en haalde zijn diploma cum laude in 2013. Hierna won hij een AMC Graduate School Scholarship voor zijn promotieonderzoek naar leukemie. Ook studeerde Terlou Chinees in Kunming en kent hij naast de taal ook de gebruiken van China. Als documentair fotograaf was hij actief in Azië en het Midden-Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera voor buitenlands nieuws. In 2009 ontving hij de Canon Prijs. In zijn VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’, die februari 2016 verscheen, geeft hij een uniek beeld van het huidige China. De serie krijgt dit jaar een vervolg met de serie 'Door het hart van China'. 

Do Janne Vermeulen

Do Janne Vermeulen is architect-directeur en mede-oprichter van Team V Architectuur. Ze startte haar carrière bij Rick Mather Architects in Londen waar zij werkte aan het ontwerp voor het Virginia Museum of Fine Art in Richmond. Van 2005 tot juli 2013 werkte ze bij Meyer en Van Schooten Architecten, als project architect en senior architect. Do Janne is onder meer verantwoordelijk voor de houten woontoren HAUT in Amsterdam. Uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid.

ABT is een multidisciplinair ingenieursbureau dat de aanwezige kennis van haar ruim 250 medewerkers snel, flexibel en doelgericht combineert. Voor projecten van elke schaal en in iedere fase van het bouwproces: van initiatief naar ontwerp tot uitvoering en exploitatie. Lees meer...

    

Bij Knauf vindt men dat iedereen een ideale omgeving verdient om in te wonen, werken of verblijven. Want mensen voelen zich het prettigst in een woning of gebouw dat is afgestemd op hun wensen en behoeften. Lees meer...

Delta Group is the world's largest provider of switching power supplies and a major source for power management solutions, components, visual displays, industrial automation, networking products, and renewable energy solutions.  Lees meer...

Tarkett, als leverancier van hoogwaardige tapijttegels en kamerbreed tapijt, richt zich voornamelijk op superieur vloerontwerp en Cradle to Cradle®.
De commerciële producten; de tapijten voor de zakelijke markt, vertegenwoordigen meer dan de helft van de totale omzet en zijn te vinden in kantoren, bankgebouwen, winkels, openbare gebouwen, scholen, universiteiten en zorgcentra. Lees meer...

Saint-Gobain Ecophon ontwikkelt, produceert en verkoopt akoestische producten en systemen die bijdragen aan een goede werkomgeving door het verbeteren van het welzijn en de prestaties van mensen. Onze belofte “A sound effect on people” is de kern van alles wat we doen. Lees meer...

Luxaflex® is het belangrijkste raamdecoratie merk van Hunter Douglas, dé wereldmarktleider in raambekleding en architecturale producten. Het merk ontstond in 1951 en introduceerde de aluminium horizontale jaloezie. Sindsdien worden regelmatig innoverende producten gelanceerd, in binnen- en buitenzonwering. Uitgangspunt hierbij is dat eenieder een persoonlijke stijl kan creëren met de producten van Luxaflex®. Daartoe worden functionaliteit, esthetiek, licht- en warmtewering gecombineerd, zodat inspirerende, hoogwaardige en marktgeoriënteerde collecties ontstaan. Lees meer... 

Al meer dan 120 jaar gaat Philips Lighting voorop als om het innovatie gaat. We gebruiken alle mogelijkheden van licht om ervoor te zorgen dat mensen zich comfortabeler voelen en productiever zijn, door hoogwaardig licht te leveren in openbare ruimten, bedrijfsruimten en thuis.  Lees meer...

Onze missie is organisaties hun eigen duurzaamheid laten ontdekken en verbeteren. CFP helpt u graag bij het winstgevend verduurzamen van uw organisatie en gebouw(en). CFP beschikt over een eigen uniek expertsysteem voor verduurzaming. Dit is gebaseerd op onze jarenlange ervaring in duizenden gebouwen op het gebied van benchmarking, kostenreductie, energiebesparing en optimale huisvesting. Lees meer...

De inhoud van de workshops is bekend!

Ronde 1: 11.45 - 13.00 uur

A

Circulariteit meetbaar maken: Werksessie - Framework voor circulaire indicatoren
door Gerard Roemers (Metabolic), Ben Kubbinga (Circle Economy), Kees Faes (SGS Search) en Edwin van Noort (DGBC) 

Hoe is circulariteit te meten? Een onderzoek naar dit onderwerp van DGBC in samenwerking met Metabolic, SGSsearch en Circle Economy zal uiteindelijk een framework gaan bieden voor circulaire indicatoren. In deze workshop wordt uitgelegd hoe dit werkt en wat de relatie met BREEAM is. Je krijgt de mogelijkheid hierop te reageren en input te leveren.

B

Ervaring met de portfolio-aanpak BREEAM-NL In-Use 
door Thomas Metz (DGBC), m.m.v. Wereldhave en PwC

In 2017 is het aantal gebruikers van BREEAM-NL In-Use sterk gegroeid. De versneller van het afgelopen jaar is de portfolio aanpak: 5 organisaties brachten hun gebouwenportfolio in en certificeerden zo op een (kosten)efficiënte manier 42 gebouwen. Hoor van koplopers als PwC en Wereldhave wat hun ervaringen zijn en laat je informeren over the next step voor het certificeren van vastgoedportefeuilles in 2018. 

C

Circulariteit meetbaar maken: Introductie materialentool One Click LCA
door Panu Pasanen (One Click LCA), Mantijn van Leeuwen (NIBE), Rudy van der Helm (DGBC)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dat de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) een belangrijke indicator is voor circulariteit, want het geeft de milieubelasting aan van materialen in een gebouw. Dit helpt de circulariteit van een gebouw in te schatten. In deze workshop gaan we eerst in op de MPG als circulariteitstool. Vervolgens duiken we in het rekenwerk dat voor een MPG noodzakelijk is. Ook binnen BREEAM-NL is de MPG een belangrijk onderdeel. Met de introductie van de software van One Click LCA maakt DGBC het makkelijker en eenduidiger om een MPG op te stellen.

D

BREEAM-NL voor newbies
door Peter Gabriëls (DGBC) en Sebastiaan Veldhuisen (DGBC)

Ben je nog niet bekend zijn met BREEAM-NL, het meest gebruikte prestatiekeurmerk voor duurzame gebouwen en gebieden? Deze workshop biedt een introductie over de BREEAM-NL systematiek; Een kennismaking op hoofdlijnen met alle operationele keurmerken, de categorieen, de totstandkoming van een BREEAM-score en de diverse rollen in het certificeringsproces.

E

Circulariteit meetbaar maken: Circulaire toepassingen in gebouw en product
door Daan Bruggink (ORGA Architect) en Thomas Leenders (Philips Lighting)

In het boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’ uit 2002 wordt onderscheid gemaakt tussen de biologische en technische materiaalkringlopen. Deze workshop belicht dit idee met praktijkvoorbeelden. Thomas Leenders deelt ervaringen van Philips Lighting met Circular en gaat specifiek in op wat dit betekent voor het ontwerpen van producten en het business model.
Daan Bruggink werkt met name met biobased en natuurlijke materialen. Het bureau laat zich op diverse manieren door de natuur inspireren, in vorm, technieken en materialen. Hoe verhoudt deze ontwerpvisie, ook wel biophilic architectuur genoemd, zich tot circulariteit?
F

Circulariteit meetbaar maken: Stadswandeling circulariteit Rotterdam
door: o.a. Wouter Bauman (Rotterdams Milieu Centrum)

Hoe staat het met de circulariteit in het centrum van Rotterdam? Tijdens een rondwandeling door het centrum van Rotterdam gaan we op zoek naar voorbeelden van circulariteit van laag (metrostation) tot hoog (Dakakker) en verkennen we de relatie met BREEAM-NL.

RONDE 2: 14.00 - 15.15 uur

G

Circulariteit meetbaar maken: Werksessie - Uitwerking van circulaire indicatoren
door Gerard Roemers (Metabolic), Ben Kubbinga (Circle Economy), Kees Faes (SGS Search) en Edwin van Noort (DGBC)

In deze workshop wordt een voorzet gegeven van de uitwerking van circulaire indicatoren. Tevens wordt gekeken welke nieuwe business modellen mogelijk zijn, hoe digitale technologieën kunnen bijdragen aan circulair bouwen. Deelnemers worden uitgenodigd te reageren en input te leveren.

H

BREEAM-NL Gebied; Pre-launch van versie 2018
Thomas Metz (DGBC) m.m.v. o.a. RHDHV

De afgelopen jaren heeft DGBC gewerkt aan de update van de beoordelingsrichtlijn van BREEAM-NL Gebied uit 2012. Dit jaar zal de nieuwe versie van de beoordelingsrichtlijn worden gelanceerd. Naast nieuwe gebiedsontwikkelingen wordt het mogelijk ook de herontwikkeling van bestaande gebieden te certificeren. DGBC licht samen met partijen uit markt aan de hand van specifieke casussen toe welke mogelijkheden en kansen de nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Gebied biedt.

I

Circulariteit meetbaar maken: Toepasbaarheid van de nieuwe materialentool One Click LCA
door Panu Pasanen (One Click LCA), Mantijn van Leeuwen (NIBE) en Rudy van der Helm (DGBC)

DGBC koos voor een nieuwe materialentool vanwege het grotere gebruiksgemak en de brede toepasbaarheid. Hoe is die integratie van One Click LCA met het ontwerpproces, 
BREEAM en BIM vormgegeven?

J

Duurzame woonkwaliteit meten
door Guido Slokkers (DGBC) m.m.v. ASR Vastgoed, VORM, VolkerWessels en Ballast Nedam

Een eerste kennismaking met het nieuwe woonlabel van DGBC. TIjdens deze workshop wordt uitgelegd hoe betrokkenen in de ontwikkeling, bouw, financiering, beheer en het gebruik van woningen én overheden inzicht krijgen in de duurzame kwaliteiten van woningen. Naast energie wordt er ook gekeken naar onderwerpen als materiaal, comfort, gezondheid en toekomstwaarde. Wat is duurzame woonkwaliteit, waarom is een label nodig en hoe werk het? Drie pilotpartijen komen aan het woord en delen hun ervaringen. Waarom hebben ze meegedaan en wat is voor hen de meerwaarde?

K

Circulariteit meetbaar maken: Het kapitaal van materiaal
door Petran van Heel (ABN AMRO), Philips Lighting en Stefan van Uffelen (Madaster)

Nu grondstoffen schaarser worden, groeit de aandacht voor het sluiten van kringlopen. Materialen hebben niet alleen maar waarde wanneer ze de fabriek verlaten. Met de gedachte dat materialen een nieuw leven kunnen krijgen, wordt een gebouw in feite een opslag van waardevolle materialen. Petran van Heel gaat in op het circulaire project Circl aan de Amsterdamse Zuidas, Roderick Conijn licht toe hoe fabrikanten circulariteit omarmen en ten slotte toont Stefan van Uffelen het belang van het verzamelen van gebouwdata voor een circulaire toekomst. 
L

Standswandeling BREEAM-NL gebouwen 
door Peter Gabriëls (DGBC), Remy Heijer (DGBC)

Ben je nog niet bekend zijn met BREEAM-NL, het meest gebruikte prestatiekeurmerk voor duurzame gebouwen en gebieden? Ga dan mee met de stadswandeling langs enkele BREEAM-NL gecertificeerde gebouwen in het centrum van Rotterdam, met een diversiteit in nieuwbouw-, renovatie- en bestaande bouwprojecten. 

Datum

dinsdag, 20 maart, 2018
van 09:00 tot 18:00 uur

Locatie

Rotterdamse Schouwburg
Schouwburgplein 25
3012 CL, Rotterdam

Contactpersoon

Jan Kadijk
088 - 55 80 100