DGBW Session: DGBC Routekaart Kantoren op koers naar 2050

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Vanuit de Werkgroep Kantoren is een sectorale routekaart opgesteld: welke barrières moeten we slechten om een versnelling te realiseren?

De ambitie is om in 2050 de kantorenvoorraad Paris Proof te hebben gemaakt. Maar hoe pakken we dat aan? Vanuit de Werkgroep Kantoren is een sectorale routekaart opgesteld: een omschrijving van ontwikkeling in de kantorensector, de mogelijkheden en scenario’s om aan de doelen van het Klimaatakkoord te voldoen. Welke barrières moeten we slechten om een versnelling te realiseren?

Sprekers tijdens deze DGBW Session

Yvette Watson
PHI Factory

Frank Verwoerd
Colliers

Jelger Arnoldussen
EIB


De voertaal van deze DGBW Session is Nederlands.​​​​​​​

Aanmelden voor DGBW-online

Om de DGBW Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kan je alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Session maakt onderdeel uit van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week


Yvette Watson

Yvette Watson is mede-oprichter van PHI Factory en helpt organisaties te versnellen naar een circulaire economie. Ze geeft met gedrevenheid en passie impuls aan de bewustwording dat de werkomgeving als geen ander invloed heeft op de duurzaamheidprestatie van organisaties. Yvette ondersteunt organisaties bij het realiseren van hun energieneutrale en circulaire ambities voor hun gebouw en bedrijfsvoering en ontwikkelt innovatieve concepten voor diverse marktpartijen.

Regelmatig geeft Yvette inspiratiesessies om organisaties bekend te maken met de kansen van circulaire economie. Ze neemt actief deel in programma’s als de Green Deal Circulaire Gebouwen, de FMN Expertgroep Circulaire en Inclusieve economie en het Deltaplan Duurzame Renovatie van de DGBC. Tevens is zij een van de initiatiefnemers van www.toekomststoel.nl

Voor het Deltaplan Duurzame Renovatie heeft zij de werkgroep kantoren samengebracht met de eindgebruikersgroep. De werkgroep werkt hard aan het zichtbaar maken van de rol en het handelingsperspectief van gebouweigenaren en eindgebruikers en het uitwerken van concrete handvaten om te komen tot een krachtige portefeuille routekaart

Frank Verwoerd

Frank Verwoerd is ruim 2,5 jaar hoofd research bij Colliers en hou zich daar onder andere bezig met analyses van de gebouwde omgeving. Een omgeving waarbij duurzaamheid een telkens prominentere rol speelt voor steeds meer eigenaren. Vanuit deze rol vindt Frank het belangrijk om een objectief beeld te geven van de meerwaarde van duurzaamheid in het vastgoed. Verhuurt zo’n kantoor nou echter beter als het duurzamer is en levert het onder de streep nou ook echt meer op? Frank hoopt hiermee meer inzicht bij investeringsbeslissingen te geven en dat dit zowel maatschappelijk als financieel weloverwogen manier wordt overwogen.

Sinds Frank bij het Economisch Instituut voor de Bouw zijn carrière begon in 2013 is hij betrokken bij beleid rondom duurzaamheid. Zich bezighouden met de belangrijkste vraag hoe eigenaren genoeg kunnen worden geprikkeld om tot duurzaamheidsinvesteringen te komen, dat is wat hem het meest raakt. Zo komen we met z’n allen naar een Paris Proof gebouwde omgeving.

Jelger Arnoldussen

Jelger Arnoldussen is sinds 2016 als senior onderzoeker werkzaam bij het EIB. Hij is binnen het EIB gespecialiseerd in duurzaamheidsvraagstukken, zowel op het gebied van woning- als utiliteitsbouw.

In 2016 heeft hij onderzoek gedaan naar de kosten en baten van een verplicht energielabel voor kantoren, waarna hij zich bezig heeft gehouden met de regelgeving omtrent verduurzaming in de utiliteitsbouw. Daarnaast heeft hij onderzoek uitgevoerd naar de versnelling van verduurzaming van onderwijspanden inclusief aardgasvrije herstel- en verbouw en naar de kosten en baten van een aardgasloze, bijna energieneutrale kantorenvoorraad in 2050.

Momenteel voert hij een maatschappelijke kosten- en batenanalyse uit van 10 aardgasvrije wijkaanpakken ten behoeve van kennis- en leerprogramma van het Programma Aardgasvrije Wijken. Jelger is lid van de adviesraad van het Expertise Centrum Warmte.

Gerelateerd nieuws

DGBW: logistiek wordt over het hoofd gezien in wetgeving en Klimaatakkoord

DGBW: logistiek wordt over het hoofd gezien in wetgeving en Klimaatakkoord

DGBW: de natuurinclusieve stad, hoe doe je dat?

DGBW: de natuurinclusieve stad, hoe doe je dat?

DGBW: Circular@Scale - ondernemerschap als versneller

DGBW: Circular@Scale - ondernemerschap als versneller