DGBW Session: Biodiversiteit - The Next Big Thing

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Biodiversiteit lijkt het nieuwe modewoord, maar zou ook zo maar een serieus speerpunt in stedenbouwkundige ontwikkelingen kunnen worden.

Steden worden van oudsher gebouwd voor mensen. Hoe bouw je steden voor planten en andere dieren? Biodiversiteit lijkt het nieuwe modewoord, maar zou ook zo maar een serieus speerpunt in stedenbouwkundige ontwikkelingen kunnen worden. Biodiversiteit wordt toegelicht vanuit wetenschappelijk oogpunt, vanuit een beleidsmatig perspectief en geplaatst binnen businessmodellen.

Sprekers tijdens deze DGBW Session

Jan Kadijk
Dutch Green Building Council

Koos Biesmeijer
Naturalis

Lodewijk Hoekstra
NL Greenlabel

Kees van Velzen
wethouder in Alphen aan den Rijn
Bas Rüter
Rabobank Nederland
 

De voertaal van deze DGBW Session is nederlands.

Aanmelden voor DGBW-online

Om de DGBW Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kan je alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Session maakt onderdeel uit van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week

 

Jan Kadijk, Dutch Green Building Council

Jan Kadijk is Manager Kennis & Innovatie bij de Dutch Green Building Council. In die functie ontwikkelt hij samen met teams verschillende kennissessies en trainingen. Hij werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me.

"Een duurzame gebouwde omgeving komt niet zomaar uit de lucht vallen" stelt Kadijk. "Het is een puzzel die je samen moet leggen. Een slim, duurzaam gebouw komt pas tot zijn recht als het gebied waarin het staat ook duurzaam wordt ingericht. Daarvoor is kennis nodig, maar zeker ook samenwerking met andere stakeholders, en het lef om innovaties toe te passen. DGBC staat met haar uitgebreide participantennetwerk in de voorhoede van nieuwe kennis over een duurzame gebouwde omgeving."

Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Koos Biesmeijer, Naturalis

Koos Biesmeijer is ecoloog en Wetenschappelijk Directeur van Naturalis Biodiversity Center. Hij is tevens hoofd van de onderzoeksgroep Biodiversity and Society en hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden. 

Koos werkt samen met vele wetenschappelijke en maatschappelijke partners om het Nederlandse landschap voor bestuivers en biodiversiteit  te verbeteren en om biodiversiteit onderdeel te maken van de grote maatschappelijke transities. Hij is bestuurslid van het Deltaplan Biodiversiteitherstel  en vicevoorzitter van natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten. 

Bas Rüter, Rabobank Nederland

Bas Rüter is Global Head Sustainability at Rabobank as of March 2012. He is responsible for the sustainability strategy, sustainability policy framework, reporting and business development within Rabobank. As part of his function he is also responsible for the partnerships with WWF, initiated the 1 bln USD pledge for forest protection and sustainable agriculture (AGRI3 fund). 

 
Bas acts as chair of The finance working group of the Climate Smart Agriculture program of the WBCSD and Member of Rabobanks' Ethics Committee. He is chairman of: The supervisory Board of Dutch Greentech Fund and SHIFT Invest, The jury of the Rabobank Sustainable Innovation awards, The supervisory board of Rabo Groenbank. Bas is also member of the board of TKI Agri & Food and the Strategic Advisory Council for Circular Economy and the Environment of TNO. 

 

Lodewijk Hoekstra, NL Greenlabel

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman, auteur, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk streeft naar een wereld waar de mens en de natuur in balans zijn: een wereld waarin we als mensen gezond en gelukkig kunnen leven, zonder dat dit een nadelig gevolg heeft voor ecosystemen en de natuur om ons heen.  

Lodewijk is mede-oprichter van NL Greenlabel. Met zogenoemde duurzaamheidspaspoorten voor planten, producten en gebieden worden zaken als circulariteit, klimaatadaptatie, het beheer en onder andere biodiversiteit kwantificeerbaar gemaakt. Gemeenten, ontwikkelaars en diverse andere terreineigenaren werken al met deze methodiek, die is gevalideerd door een wetenschappelijke raad. Het netwerk telt 230 partners en NL Greenlabel werk hard aan innovatie en verdere ontwikkeling van het platform. 

Kees van Velzen, wethouder in Alphen aan den Rijn

Kees van Velzen (CDA) studeerde staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 1981 tot 1993 was hij in diverse leidinggevende functies werkzaam bij het ministerie van VROM in Den Haag. Daarna was hij tien jaar lang directeur van een adviesbureau. 

Zijn politieke carrière startte in 2004 met zijn benoeming tot wethouder in Rijnwoude, een functie die hij combineerde met zijn activiteiten als zelfstandig adviseur. Ook vervulde hij diverse bestuursfuncties. Sinds maart 2011 is hij wethouder in Alphen aan den Rijn. 

 

Gerelateerd nieuws

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

Dit was Dutch Green Building Week 2023: Elke schakel telt

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen

DGBC lanceert BREEAM-NL keurmerk voor nieuwbouwwoningen