DGBW Expert Session: Paris Proof

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Maak de gebouwde omgeving al in 2040 Paris Proof! Dat is de ambitie van het Deltaplan Duurzame Renovatie en betekent dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving met twee derde omlaag moet ten opzichte van het huidige gemiddelde. Dat is een stevige maar noodzakelijke ambitie om in Nederland de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te halen.

Onder leiding van Bram Adema, directeur CFP Green Buildings en bestuurslid DGBC, gaan we met koplopers in gesprek over hoe Nederland zijn rol als gidsland kan pakken op het gebied van CO2-reductie (Paris Proof) in de gebouwde omgeving. Centraal staat het Paris Proof Commitment dat tijdens de Dutch Green Building Week zal worden ondertekend. 

Met medewerking van oa: 

 • Constantijn Berning, Executive Development Director EDGE
 • Philip Blaauw, CEO INNAX
 • Cécile Cluitmans, directeur divisie Gebouwen Arcadis Nederland BV
 • Roderick Glerum, Directeur Zakelijke Markt Vattenfall
 • Hein Wegdam, Directeur Sustainable and Innovative Real Estate Products, ING Real Estate Finance
 • Machteld de Kroon, managing director unit Bouw, Infra & Maritiem TNO 
 • Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux
 • Allard van Spaandonk, Chief Investment Officer Dutch Investments, Bouwinvest
 • Mark van Wordragen, Directeur Croonwolter&dros

 

Over het Paris Proof Commitment
In navolging van The Net Zero Carbon Buildings Commitment van de World Green Building Council, gaan we tijdens de Dutch Green Building Week, een Paris Proof Commitment met koplopers uit de bouw- en vastgoedsector Nederland tekenen. 

Het ‘Paris Proof’ Commitment betekent dat partijen zich verbinden aan de ambitieuze doelstelling het energieverbruik en de daarbij behorende CO2 emissies in de gebouwde omgeving gemiddeld met 2/3 te verlagen.

De Paris Proof aanpak en ambitie zijn voor veel landen en de EU een inspiratie om de Green Deal en Klimaatdoelen concreet te maken en leiderschap te tonen.

De partijen die zullen tekenen hebben Paris Proof al als ambitie en zijn hier ook al concreet mee bezig. Iedere ondertekenaar ontwikkelt zijn eigen commitment. Hierin maakt hij zijn Paris Proof ambitie en de manier waarop concreet voor de eigen organisatie aan de hand van 5 stappen:

De Paris Proof ambitie en de manier waarop de eigen organisatie hier concreet mee aan de slag gaat kent 5 stappen:

 1. Het onderschrijven van de Paris Proof Ambitie
 2. Het transparant zijn over het eigen energiegebruik en CO2-emissies
 3. Het realiseren van de Paris Proof Ambitie door het opstellen van routekaarten
 4. Het monitoren en rapporteren van de voortgang
 5. Het promoten van Paris Proof naar klanten, partners en sector

Locatie en tijd

De DGBW Expert Session maken we samen met onze themapartners Paris Proof. De Session wordt tussen 14.15 - 15.00 uur live gestreamed vanuit Circl Amsterdam. Uiteraard kan je deze live volgen vanaf The Green Stage op DGBW-online.

Aanmelden voor deze sessie?

Om deze Expert Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kun je tevens alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Expert Session Paris Proof maakt onderdeel uit van een serie DGBW Expert Sessions over Paris Proof en Circulariteit in het kader van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september . #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week

 

Themapartners Paris Proof

Constantijn Berning, Executive Development Director EDGE

 

Philip Blaauw, CEO en oprichter INNAX

Philip Blaauw is de oprichter van INNAX en een gedreven ondernemer met een groen hart. In 1992 besloot hij zelf bij te dragen aan een duurzame toekomst vanuit zijn kubuswoning in Rotterdam. Van startend afval- en energiemanagement dienstverlener in 1992 is INNAX inmiddels uitgegroeid tot een multidisciplinaire gebouwverduurzamer.

 

Cécile Cluitmans, Directeur divisie Gebouwen, Arcadis Nederland B.V.

Cécile Cluitmans is sinds 2018 directeur van de divisie Gebouwen van Arcadis Nederland B.V. en in deze hoedanigheid is zij nauw betrokken bij het creëren van een duurzame toekomst. Het behalen van de klimaatdoelen en de CO2 reductie in de bouw- en vastgoed sector zijn thema’s die een hier een grote rol in spelen.

 

Roderick Glerum, directeur Zakelijke Markt, Vattenfall

Roderick Glerum is Directeur Zakelijke Markt bij energieleverancier Vattenfall. In deze rol is hij verantwoordelijk voor alle zakelijke relaties van Vattenfall in Nederland. Het doel van zijn afdeling is om deze zakelijke relaties te faciliteren in de energietransitie. Niet als klant, maar als partner. Zijn persoonlijke ambitie is om heel zakelijk Nederland te activeren om bij te dragen aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Hierbij is zijn motto: Waarom wachten tot morgen met wat je vandaag kunt doen?

 

Hein Wegdam, Directeur Sustainable and Innovative Real Estate Products, ING Real Estate Finance

Hein Wegdam is binnen ING Real Estate Finance verantwoordelijk voor Duurzaamheid en Innovatie. Niet alleen voor ING klanten wil hij vastgoedbeleggers helpen te verduurzamen maar ziet dit als een verantwoordelijkheid voor de gehele vastgoed markt. Samenwerken en kennisdelen is hierbij de uitkomst om de verduurzamingsbewegingen in gang te zetten en voorbeelden te creëren. Dit doet hij onder andere als actieve deelnemer bij de DGBC in Programmaraad Paris Proof, Duurzaamheid voor taxaties, De Nederlandse Verenging Banken en het World Economic Forum.       

  

  

 

 

Machteld de Kroon, Managing Director TNO Buildings, Infrastructure & Maritime.

Machteld de Kroon, Managing Director TNO Buildings, Infrastructure & Maritime. Wij verbinden partijen in de keten om samen de innovaties voor de groene opgave in de gebouwde omgeving te realiseren.

 

Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux

Sinds april 2019 is Hellen van der Plas (1976) CEO van Signify Benelux, voorheen Philips Lighting. Van der Plas heeft een brede achtergrond in Marketing en Sales, zowel in B2B als B2C omgevingen. Zij startte haar carriere bij General Electric, waar ze 11 jaar werkzaam was in diverse Marketing en Sales rollen. Na enkele jaren in de Food sector, is ze in 2013 bij Philips gestart. Na twee marketing rollen waarin de shift naar LED, Connectivity en Services centraal hebben gestaan, leidt Hellen nu de thuismarkt in de uitdagende transities die dit 125 jaar oude en toch nieuwe bedrijf doormaakt. Key hierin voor haar is de diversiteit aan innovaties, waaronder LiFi en UV-C, die een zeer relevante bijdrage leveren voor een slimme en duurzame toekomst.

 

Allard van Spaandonk, Chief Investment Officer Bouwinvest

Croonwolter&dros loopt al meer dan 140 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ook in deze tijd, waarin de rol van techniek en duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is Croonwolter&dros een aanjager van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Allard van Spaandonk is op 1 november 2008 bij Bouwinvest begonnen als directeur Asset Management. Sinds 1 januari 2013 is hij als Chief Investment Officer Dutch Investments verantwoordelijk voor beleggingen in Nederlands vastgoed. Hij was eerder directeur Woning- en Winkelbeleggingen bij Syntrus Achmea Vastgoed en Hoofd Woninghypotheken bij Achmea Vastgoed. Hij begon zijn carrière in het vastgoed in 1986 bij ABP Hypotheken. Van Spaandonk is lid van het bestuur van de NEPROM.

 

Mark van Wordragen, Directeur, Croonwolter&dros

Als directeur van Croonwolter&dros weet Mark van Wordragen richting te geven aan organisaties met zijn bewezen scherpte, ondernemerschap en visie op verandertrajecten en strategie. Met ruim 15 jaar ervaring in de gebouwde omgeving weet Mark voorop te gaan en sturing te geven aan de organisatie, van monteur tot directeur. Hij weet impact te maken met het verbinden van zijn kennis van de markt, projectrealisatie, financiën gecombineerd met zakelijk inzicht.

 

 

Make the built environment Paris Proof in 2040! This is the ambition of the Delta Plan Sustainable Renovation and means that the energy consumption of the built environment must be reduced by two thirds compared to the current average. That is a strong but necessary ambition to achieve the goals of the Paris Climate Agreement in the Netherlands.

Under the guidance of Bram Adema, CFP Green Buildings director and board member of DGBC, we start a discussion with leaders about how the Netherlands can fulfill its role as a guide country in the field of CO₂-reduction (Paris Proof) in the built environment. The focus will be on the Paris Proof Commitment that will be signed during the Dutch Green Building Week.

The guests:

 • Constantijn Berning, Executive Development Director EDGE Technologies
 • Philip Blaauw, CEO INNAX
 • Cécile Cluitmans, Director of the Buildings division Arcadis Nederland BV
 • Roderick Glerum, Director Business Market Vattenfall
 • Peter Göbel, Head of Real Estate Finance Nederland
 • Machteld de Kroon, Managing director unit Bouw, Infra & Maritiem TNO 
 • Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux
 • Allard van Spaandonk, Chief Investment Officer Dutch Investments, Bouwinvest
 • Mark van Wordragen, Director Croonwolter&dros

For our english speaking visitors

So that non-Dutch-speaking visitors can also enjoy the DGBW-online, some sessions and activities will be recorded and later broadcasted with English subtitles. The re-broadcast of this session will be on friday september 25th 13.15 - 14.00 in DGBW-online.
 

Visit DGBW-Online

To participate in this DGBW Session you must be registered as a visitor of DGBW-online. You can register as a visitor via the registration link.

Gerelateerd nieuws

'Niet minder slecht, maar beter'

'Niet minder slecht, maar beter'

DGBC-magazine Toekomstbouwers in teken van leiderschap 

DGBC-magazine Toekomstbouwers in teken van leiderschap 

DGBC festival in Floating Office Rotterdam

DGBC festival in Floating Office Rotterdam