

In onze position paper Whole Life Carbon en EPBD IV staan een aantal keuzes centraal. In dit document doet DGBC, samen met de Programmaraad Circulariteit en experts uit de markt, aanbevelingen voor de Nederlandse invoering van de Whole Life Carbon-methodiek (WLC) binnen de gebouwde omgeving.
De paper is geschreven naar aanleiding van de herziene Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). Waar eerdere versies van de EPBD zich vooral richtten op de energieprestatie van gebouwen, komt er nu nadrukkelijk aandacht voor de milieu-impact van materialen gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw.
Deze richtlijn verplicht lidstaten om vanaf 2028 een volledige levenscyclusanalyse van de CO₂-uitstoot (Whole Life Carbon) te maken voor nieuwe gebouwen groter dan 1.000 m², en vanaf 2030 voor álle nieuwbouw. Het doel: de uitstoot en het energieverbruik van gebouwen in de EU fors terugdringen. Maar hoe implementeren we dit binnen de Nederlandse markt en wet- en regelgeving?
DGBC heeft samen met verschillende leden van de Programmaraad Circulariteit (TNO, Alba Concepts en Deerns) het document opgesteld met daarin verschillende adviezen en een oproep voor duidelijke en werkbare richtlijnen voor de nationale implementatie. Speerpunten hierbij zijn: een goede uitvoerbaarheid, zo eenvoudig mogelijk en dicht op de werkelijkheid, sturend op daadwerkelijk impact en zoveel mogelijk internationale harmonisatie.
In de position paper wijst DGBC 3 essentiële punten aan die bepalend zijn voor een effectieve invoering van de WLC-methodiek:
Daarnaast worden andere aandachtspunten besproken, zoals heldere afspraken over scope, levensduur en datastandaarden. DGBC benadrukt het belang van gevalideerde en toegankelijke databronnen en van het beperken van de administratieve lasten voor marktpartijen.
DGBC roept op om snel keuzes te maken en helderheid te bieden aan de markt. Want om snelheid te behouden is het belangrijk de methode spoedig vast te stellen, zodat er duidelijkheid is in de markt en partijen al aan de slag kunnen gaan met het stellen van doelen, vooruitlopend op de implementatie in Nederlandse wetgeving. Het document sluit aan bij eerdere DGBC-initiatieven rond EU Taxonomie en Scope 3-emissies.
In onze position paper Whole Life Carbon en EPBD IV staan een aantal keuzes centraal. In dit document doet DGBC, samen met de Programmaraad Circulariteit en experts uit de markt, aanbevelingen voor de Nederlandse invoering van de Whole Life Carbon-methodiek (WLC) binnen de gebouwde omgeving.
"*" geeft vereiste velden aan
Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten. Mediavaert […]
Bekijk dit project