Circulaire installaties

Installaties en circulariteit zijn nog aan het daten, maar een huwelijk is wel cruciaal voor een circulaire economie. De focus bij installaties ligt op een energieneutrale bouw, waar de innovatie door techniek absoluut aan bijdraagt. 

Installaties hebben ook een steeds groter aandeel (tot 50%) in de milieu-impact van het nieuwe gebouw, dus is het tijd om ook inzichten hierin te verzamelen. Laten we samenwerken, voor de hele keten, en ontdekken hoe we ook de installatietechniek kunnen omarmen in de circulaire bouweconomie.

Dit doe je zo

Actieagenda Circulaire Installaties

Samen met Techniek Nederland en TVVL lanceerde DGBC de Actieagenda Circulaire Installaties. De agenda bevat 8 transitieversnellers met concrete actiepunten. Circulair aanbesteden, data beschikbaar stellen, passende financiering en kennis delen zijn belangrijke succesfactoren. De actieagenda is de uitkomst van 4 expertsessies over de weg naar circulaire installaties. Iedere sessie stond een ander thema centraal. Wat er nu speelt binnen die thema’s en wat mogelijke oplossingsrichtingen zijn, lees je in deze trendartikelen: 

Routekaart circulaire klimaatinstallaties

De productgroep Circulaire Klimaatinstallaties bereidt een routekaart voor om te komen tot een 25% lagere MKI-score voor klimaatsystemen in 2030. Waarom is dit zo belangrijk en welke problemen moeten worden getackeld? De productgroep Circulaire Klimaatinstallaties is een samenwerking tussen de Transitieteams Circulaire Bouweconomie en Circulaire Maakindustrie en bestaat uit: 

  • Ruben Zonnevijlle, programmamanager Circulariteit bij DGBC 
  • Atze Boerstra, managing director bba Binnenmilieu en hoogleraar Building Services Innovation aan TU Delft 
  • Martijn Kerssen, senior business development manager Circulaire Economie bij Oost NL 

De productgroep wordt ondersteund door Thomas Wellink (senior adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen bij RVO). 

MOOI consortium Circulaire Klimaatinstallaties 

Het MOOI innovatieproject ‘Circulaire Klimaatinstallaties’ is gestart in februari 2025 en loopt tot juni 2027. Binnen het project werkt DGBC samen met een consortium aan de ontwikkeling van circulaire klimaatinstallaties, met als doel de milieu-impact van deze installaties flink te verminderen.

Circulariteit kenniscentrum

In het kenniscentrum vind je publicaties, kennisartikelen, voorbeeldprojecten, interviews en nog veel meer over de circulaire bouweconomie, biobased bouwen en Whole Life Carbon.

Hotel Jakarta interieur