Transitieteam Circulaire Bouweconomie

Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie (CBE) is een samenwerking van overheid en markt. In opdracht van het kabinet werkt het transitieteam toe naar 100% circulair bouwen in 2050. DGBC werkt nauw samen met het Transitieteam.

Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.

Transitieteam Circulaire Bouweconomie, 2024. Foto: Marco Hofsté.

Ambitie

De ambitie van het uitvoeringsprogramma CBE is om de gehele gebouwde omgeving voor 2050 circulair te maken, inclusief woningbouw, utiliteitsbouw en de GWW-sector. Eind 2018 is het Uitvoeringsprogramma CBE gestart, een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. De looptijd van het eerste programma was van 2019 tot 2023. De ministeries van BZK (Bouw) en I&W (GWW) zijn verantwoordelijk voor de voortgang en resultaten.

Opschalen initiatieven

In 2024 is het Transitieteam Circulaire Bouweconomie in een nieuwe samenstelling begonnen aan de opschaling van de initiatieven voor circulair bouwen. Daarmee bouwt het voort op de resultaten van het vorige Transitieteam dat de basis voor de circulaire bouweconomie heeft helpen leggen. Laetitia Nossek, programmamanager bij DGBC, is onderdeel van het vernieuwde team.  

Samenstelling transitieteam 

Het huidige team bestaat uit professionals die uit verschillende geledingen afkomstig zijn: overheidsorganisaties, belangen- en brancheorganisaties, woningbouwverenigingen en bedrijven. Ze zijn actief betrokken bij verschillende circulaire initiatieven in de bouwpraktijk. Vanwege hun ervaring kunnen en willen ze vooral de brug slaan tussen theorie en praktijk. Zij geven daartoe gevraagd en ongevraagd advies aan de relevante departementen en andere organisaties. 

Het huidige transitieteam 

Toehoorders

Transitiebureau

Het Transitieteam wordt ondersteund door een Transitiebureau waarin RVO de programmasecretaris levert en de inhoudelijke kennis voor de B&U-sector, en Rijkswaterstaat de inhoudelijke kennis voor de GWW-sector. 

Thema’s

Het Transitieteam werkt in ieder geval aan de volgende thema’s: 

Daarnaast zullen ook de ervaringen uit de praktijk aanleiding kunnen zijn om onderwerpen te agenderen. 

Maak kennis met het nieuwe Transitieteam 

Wil je kennismaken met het nieuwe Transitieteam Circulaire Bouweconomie en lezen welke adviezen zij meekregen van hun voorgangers? In het digitale magazine Van kopgroep naar peloton worden de nieuwe leden voorgesteld. Daarnaast komt ook een aantal voormalige leden nog een keer aan het woord. Zij hebben namelijk – bij wijze van nalatenschap – eerder dit jaar een zogeheten Versnellingsadvies opgesteld. De hoofdboodschap hierin is dat het huidige tempo van de transitie niet hoog genoeg is en dat er systeemveranderingen noodzakelijk zijn. Welke dat zijn, lichten ze persoonlijk toe.  

Circulariteit kenniscentrum

In het kenniscentrum vind je publicaties, kennisartikelen, voorbeeldprojecten, interviews en nog veel meer over de circulaire bouweconomie, biobased bouwen en Whole Life Carbon.

Hotel Jakarta interieur