Koplopers in utiliteitsbouw

Analyse van kantoor- en industriegebouwen op MPG en circulariteit

DGBC heeft op verzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Transitieteam Circulaire Bouw (CBE) gekeken naar de MPG en mate van circulariteit in utiliteitsgebouwen: kantoren en industriegebouwen. Gekeken is hoe deze gebouwen zich qua milieuprestatie (en de MPG) onderscheiden van andere ‘reguliere’ utiliteitsgebouwen. W/E heeft gelijktijdig een studie gedaan naar koplopers in de woningbouw. En de uitkomsten van beide onderzoek gebruikt het Transitieteam Circulaire Bouw voor het concretiseren van de doelen naar een circulaire bouweconomie.

Doelen concretiseren

Het ophalen van inzichten uit koploperprojecten is een effectieve stap bij het concreet krijgen van de doelen voor 2030. Deze inzichten kunnen vervolgens ook gebruikt worden om het peloton – de achtervolgende groep - mee te nemen naar de doelen voor 2030. Het Transitieteam heeft, in opdracht van RVO, aan DGBC (kantoren en bedrijfsgebouwen) en W/E adviseurs (woningen en woongebouwen) gevraagd om een inventarisatie en analyse van ‘koplopers’ uit te voeren. De ‘Koplopers’ zijn de bouwwerken waar een (zeer) lage MPG is gerealiseerd.


Download het rapport

DGBC heeft de inventarisatie en analyse van kantoren en bedrijfshallen uitgevoerd. DGBC werkte hiervoor samen met experts van organisaties die veel MPG’s opstellen voor BREEAM-NL projecten; DGMR, Zuivergroen en Adamasgroep.


Deze Rapportage is tot stand gekomen in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.


lees meer over achtergrond van dit rapport

Gerelateerd

Binnenhof Den Haag

Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

Ronald Huikeshoven

Ronald Huikeshoven vertrekt als bestuurslid van DGBC