Albert Heijn XL Alkmaar

Albert Heijn heeft de ambitie uitgesproken om supermarkten CO2-neutraal te maken. Daarvoor heeft de grootgrutter een aantal pilotprojecten opgestart als leertraject. Gestart werd in Purmerend, maar al in Alkmaar zijn de eerste leerpunten al verwerkt met een bijzonder resultaat.

Uitdaging: wie betaalt?

Het winkelcentrum is eigendom van moederbedrijf Ahold Delhaize. Naast een Albert Heijn zijn er nog meer winkels. Zo heeft Ahold Delhaize zelf nog een Etos en Gall&Gall in het winkelcentrum. Daarnaast zijn er nog winkels van andere eigenaren gevestigd. Dat maakt renovatie tot een uitdaging, wie betaalt wat en is iedereen enthousiast over de renovatieplannen?

Ahold Delhaize lukte het om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het winkelcentrum wordt gerenoveerd. Er zijn zowel bouwkundige als installatietechnische maatregelen doorgevoerd.

Bouwkundig

De isolatiewaarde van de schil is door de renovatie flink verbeterd. Dat was nodig ook, omdat XL-supermarkten (zoals deze vestiging in Alkmaar) meer energie verbruiken en dus betere isolatie nodig hebben om het energieverlies zoveel mogelijk te beperken.

Installaties

Echte innovaties zijn doorgevoerd in de renovatie en aanpassingen van de installaties. Er zijn een aantal maatregelen genomen.

 • Toepassing van een WKK (warmtekracht koppeling). Hiermee wordt efficiënt warmte en elektra opgewekt. De installatie is in basis warmte gestuurd.
   
 • Toepassing van een absorptiekoelmachine waarmee warmte van de WKK kan worden gebruikt om koude op te wekken.
   
 • In de koelinstallaties is CO2 als koudemiddel gebruikt. Hoewel CO2 een negatieve klank heeft, is het veel minder schadelijk dan andere koelmiddelen.
   
 • Opslagmogelijkheden voor zowel een overschot aan warmte als koude. Warmte door de toepassing van de Phase Change Materials (PCM’s). Koude kan in de sprinklertank.
   
 • Op het dak liggen 1500 zonnepanelen.
   
 • Voor de afgifte van warmte wordt gebruik gemaakt van zogenoemde adiabatische schermen. Waardoor de aangevoerde lucht al koeler aankomt en de warmte beter kan worden afgevoerd. Deze schermen zijn geleverd door Oxycom.

Klik op de infographic voor een grotere versie.

 

Bron afbeelding boven: Google Maps