ABN AMRO Alkmaar

Het kantoor van ABN AMRO in Alkmaar is hét voorbeeld om bestaande kantoorgebouwen Paris Proof te maken. In 2016 is dit pand volledig gerenoveerd, is Paris Proof en het heeft nu een A+++ label. Dat is onder meer te danken aan een elektrische warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Zonnepanelen 

Het gebouw is voorzien van ruim vijfhonderd zonnepanelen, die genoeg energie leveren voor 38 huishoudens. Dat betekent dat dit gebouw ook energie kan teruggeven aan het net. Dat verklaart het lage netto energiegebruik. De zonnepanelen zijn zo geplaatst dat ze geen wind vangen, waardoor er geen zware dakconstructie nodig is. Hoewel daardoor de opbrengst per vierkante meter zonnepaneel iets lager is, is de opbrengst energie per vierkante meter dak juist iets hoger. 

Paris Proof

Het kantoor is gevestigd in het centrum van Alkmaar. Het gebouw bestaat uit een kelder, begane grond en eerste verdieping en een tweede verdieping. Het gebouw beschikt over een eigen buitenterein. Het pand is vier sterren BREEAM-gecertificeerd. Met een verbruik van 38 kWh per vierkante meter inclusief een flink aantal zonnepanelen op het dak, is dit gebouw Paris Proof. 

Uitgebreid verslag

Het kantoor in Alkmaar staat regelmatig in de schijnwerpers. Het is immers het voorbeeld van een renovatie zoals het Deltaplan het voor ogen heeft: een bestaand gebouw zo aanpassen dat het aan de eisen van Paris Proof voldoet. Hoe dat is gelukt, lees je in dit verslag.