Water besparen én BREEAM-NL punten halen

Een toilet doorspoelen kost gemiddeld zo’n 6 liter water per keer. Maar dat kan zuiniger. Niet alleen levert dit een forse water- en dus kostenbesparing op, ook kan het BREEAM-NL punten opleveren. Sanitairspecialist Grohe krijgt steeds meer verzoeken van installateurs die in opdracht van een opdrachtgever rekening moeten houden met BREEAM-NL normeringen. Dat is een normering die gebouwen beoordeelt op hun duurzaamheidsprestatie.

Fred Raghunath van Grohe voert geregeld gesprekken met installateurs. Laatst nog, met een partij die betrokken was bij de bouw van een hotel. Raghunath rekent voor: “Een toilet in een hotel wordt gemiddeld 6 keer per dag gebruikt. Wanneer je met waterbesparende maatregelen het waterverbruik van 6 liter naar 4 liter terugbrengt, levert dat een besparing op van 12 liter water per dag per hotelkamer. Bij een gemiddelde bezetting van 260 overnachtingen per jaar, is de totale besparing per hotelkamer 3.120 liter water. En dan ga ik uit van één persoon per kamer.”

BREEAM-NL
Met de waterbesparende maatregelen voor toiletten kunnen in totaal 2 punten worden behaald voor de BREEAM-NL credit WAT 1. Alle toiletten mogen dan nog maar maximaal 4 liter verbruiken per keer dat er wordt doorgespoeld. Bovendien moeten de toiletten allemaal voorzien zijn van een spoelkeuzeknop of spoelonderbreker.

Zuinige kranen en douchekoppen
Naast de waterbesparing die met de toiletten bereikt kan worden, zijn er nog meer maatregelen te nemen om zuiniger met water om te gaan. Bijvoorbeeld door de waterkranen te voorzien van een zogenoemde doorstroombegrenzer. Hierdoor stroomt er nog maar maximaal 6 liter per minuut doorheen. Ook zuinige douchekoppen helpen waar maximaal 9 liter per minuut doorheen stroomt. Deze maatregelen leveren een derde BREEAM-NL punt op, indien aan alle overige voorwaarden uit de Beoordelingsrichtlijn voor WAT 1 wordt voldaan. Raghanath besluit: “Wij werken nu aan een rekenmethode voor de hotelbranche om inzichtelijk te maken wat de waterbesparing per hotel kan zijn.”

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken