VNG-voorzitter Jan van Zanen: 'Duurzame steden: meer dan alleen bouwen'

Het favoriete duurzame ontwikkelingsdoel van Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en burgemeester van Den Haag, is nummer 11, Duurzame steden en gemeenschappen. “Dat gaat ook over mensen en hun omgeving. Als gemeenten hebben we afspraken gemaakt om dat doel te bereiken. Je kan het als overheid niet alleen.”

In Toekomstbouwers vertelt de burgemeester van Den Haag over wat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor hem betekenen. 

 

Gemeenten 4 Global Goals

Zijn VNG is vanaf het begin bezig met de doelen. Er is de campagne Gemeenten 4 Global Goals, hiervoor zijn handreikingen verschenen voor gemeenten. “Dan heb je altijd een aantal koplopers, er doen nu zo'n 120 gemeenten mee”, zegt Van Zanen. Tijdens het VNG-congres zijn prijzen uitgereikt aan gemeenten die bijzondere dingen hebben gedaan rond de doelen. Verder zijn er afspraken met bouwers gemaakt over natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dat raakt niet alleen SDG 11, maar bijvoorbeeld ook 15, Leven op het land. “De VNG moet het goede voorbeeld geven en dat doen we met de campagne en het ondertekenen van het klimaatakkoord”, zegt de VNG-voorzitter.

 

Vier thema's

Waar gaan de gemeenten dan voor? “Dat zijn vier thema’s: inclusief, veerkrachtig, veilig en duurzaam. En dan niet of, of, of, maar en, en, en. Ik zal ze uitleggen. Mijn stelling is: van delen word je rijk. Niet delen leidt tot ellende en gedoe. Je moet delen waar je goed in bent en waar je veel van hebt. Dat geldt voor individu en samenleving, maar ook voor gemeenten. Zorgen dat iedereen kansen heeft en kan meedoen. Dat speelt het meest op lokaal niveau. Hier om de hoek moet het gebeuren”, aldus Van Zanen.  

 

In het interview in Toekomstbouwers noemt hij hiervan enkele voorbeelden en vertelt Van Zanen waar hij zelf voor gaat. Lees het hele interview. 

SDG's

Logo voor Geen hongerGeen honger | Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Partnerschap om doelstellingen te bereikenPartnerschap om doelstellingen te bereiken

Gerelateerd

Woningen

Woningvoorraad doorgerekend: wat is er nodig voor Paris Proof?

Rondetafel circulair inspecteren november 2022

Rondetafelgesprek: haken en ogen aan circulaire inspectie

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel