Start ontwikkeling BREEAM-NL Medior lespakket voor voortgezet onderwijs

Leerlingen meten duurzaamheid nieuw schoolgebouw Calvijn
Zo’n 600 jongeren hebben vandaag de aftrap gegeven voor de ontwikkeling van een speciaal lespakket over duurzaamheid in en om schoolgebouwen. Dit gebeurde tijdens de opening van het nieuwe gebouw voor de leerlingen van Scholengemeenschap Calvijn Het Groene Hart in Barendrecht. De Dutch Green Building Council (DGBC) ontwikkelt het lespakket BREEAM-NL Medior met financiële ondersteuning van de Alcoa Foundation. Doel is om leerlingen in de onderbouw bewust te maken van duurzaamheid in de schoolomgeving. Op basis van een testversie van het lespakket werd de gloednieuwe school onderworpen aan een nauwkeurige inspectie.

Lespakket
“De bedoeling is om het lesmateriaal verder te ontwikkelen met input van leerlingen van de onderbouw, daarom zijn we blij dat we in contact zijn gekomen met deze scholengemeenschap om het lespakket te toetsen aan de belevingswereld van de leerlingen”, zegt Stefan van Uffelen, directeur van DGBC. Met scorekaarten voor verschillende categorieën kan de eigen school worden getest, maar ook ieder ander gebouw. Het definitieve lespakket zal worden gelanceerd tijdens de Dutch Green Building Week, die plaatsvindt van maandag 16 tot en met vrijdag 20 september.

Duurzaamheid belangrijk uitgangspunt
De 9.000 m² tellende vestiging Calvijn Groene Hart biedt onderwijs aan ongeveer 1250 leerlingen op mavo, havo en vwo niveau.
VORM realiseerde samen met Mecanoo architecten een gebouw waarin duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt is. In het nieuwe gebouw is onder andere een warmte-koude-opslag (WKO) toegepast en een lagetemperatuur verwarmingssysteem. Daarnaast is waterbesparend sanitair en aanwezigheidsdetectie aangebracht. “Samen met Calvijn zochten we naar een manier om de leerlingen actief te betrekken bij het nieuwe gebouw, daartoe legden we al snel de link naar de intitiatieven die DGBC ontplooit op het gebied van duurzaamheid in het lager en voortgezet onderwijs”, aldus een enthousiaste Cora Jongenotter, LEAN/MVO Manager bij VORM.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen